Ugrás a tartalomra

Mind kevesebbet költünk élelmiszerre

2017.01.31
11:19
Egy szerbiai átlagpolgárnak napi 232 dinárból kell megélnie
Egy szerbiai átlagpolgárnak napi 232 dinárból kell megélnie. Ennyi jut élelemre, vízre. Ez még két eurót sem tesz ki. Szerbiában átlagosan hárman vannak egy háztartásban, 2016-ban a harmadik negyedév végén a háztartások átlagosan 60 000 dinárral rendelkeztek, közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal. Ennek az összegnek a csaknem 35 százalékát költik az emberek ételre és alkoholmentes italra, ami azt jelenti, hogy napi szinten 696 dinárt költenek ilyen célokra egy háztartásban, tehát egy személy naponta 232 dinárral rendelkezik, amit ételre, vízre vagy üdítőitalra költhet. Vojislav Stanković gazdasági elemző szerint ezek a komor statisztikai adatok is arról tanúskodnak, hogy mekkora a szegénység. A szerbiai polgárok a bevétel legnagyobb részét az ételre költik, egyedül csak Boszniában és Albániában rosszabb a helyzet Európában ebben a kérdésben. Ez meglátszik az olyan fontos élelmiszerek alacsony fogyasztásán is, mint amilyen a hús, a tej, a gyümölcsök és a zöldségek. Például világviszonylatban egy személy átlagos tejfogyasztása évente 100 liter, Szerbiában ez évente 30 liter, vagyis háromszor kevesebb. Ugyanez a helyzet a hússal is. A mezőgazdasági termelés értéke 2016-ban mintegy 5 milliárd dollár volt, 2015-ben pedig 4,7 milliárd. Annak ellenére, hogy tavaly 8 százalékos növekedés volt, ez továbbra is nagyon kevés. 20 évvel ezelőtt a mezőgazdasági termelés értéke 6,6 milliárd dollár volt. A baj az, hogy a szerbiai polgárok keveset termelnek, de azért, mert keveset is fogyasztanak, és keveset költenek, mert keveset keresnek. Nem is csoda, hogy a nyolc legszegényebb európai ország között van Szerbia. 1990-ben az ország lakossága évente átlagosan 65 kilogramm húst fogyasztott, jelenleg ez 35 kilogramm. Ugyanez a helyzet minden más termékkel is. Szerbiában még a kenyérfogyasztás is csökkent, 10 év alatt a 101 kilogramm helyett évente átlagosan 83 kilogramm kenyeret fogyasztanak a szerbiaiak.
Szerbia
élelem
fogyasztás

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.