Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Minden drágul - Mennyire hatásosak az árstopok?

2022.12.06
06:59
Forrás
Pannon RTV
A szerb kormány december elsején hosszabbította meg az olaj, a cukor és a liszt árának korlátozását. A vásárlók szerint most tele vannak a polcok, de a befagyasztott árak is egyértelműen magasak.
Pannon RTV

Azt, hogy egyetlen alapvető élelmiszerből sincs hiány, a boltosok is megerősítették. A közgazdász szerint az, hogy mindennek megy fel az ára, az energiaválság következménye. Mások szerint viszont még mindig a covid hatását nyögi a világgazdaság. Az árak korlátozása nem tartható fenn hosszabb ideig – mondják a szakemberek. Stábunk körülnézett, mi a helyzet valójában, annál is inkább, mivel az ünnepek közeledtével megnő a kereslet a cukor, a liszt és az étolaj iránt is.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a kisnyugdíjasok vannak. Számukra a korlátozott árak is magasak. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a folyamatos drágulások miatt fontos, hogy legalább az alapélelmiszerek ára ne emelkedjen, és ne legyen hiány a boltokban.

Ludason egyetlen kisbolt működik, az egész falu itt vásárol, ezért korábban nagy gondot okozott az áruhiány. Gyakran fordult elő, hogy nem lehetett venni cukrot, lisztet, étolajat vagy éppen tejet. Most minden van, a szerb kormány által előírt árakon.

Fontos hangsúlyozni, hogy a liszt esetében a T-400 típusúra vonatkozik az árstop.

Pannon RTV

Zombori Imre közgazdász elment, amikor a piacot valamilyen rendkívüli helyzet fenyegeti, például a kereslet-kínálat viszonya nem megszokott, hanem extrém keretek között mozog, a kormányok árszabályozásokkal igyekeznek megnyugtatni a piacot, ez a világon mindenütt így van. Ezzel megőrzik a piac stabilitását és az ellátottságot, valamint a szociális biztonságot.

Pannon RTV

Végül nézzük, mi a helyzet az üzemanyaggal. A kőolajszármazékok árát hatóságilag szabályozzák, az árakat péntekenként módosítják. A 95-ös benzin ára legutóbb három dinárral, a dízelé pedig négy dinárral lett kevesebb, mint egy héttel korábban. Így a héten benzint 175 dinárért, dízelt pedig 205 dinárért tankolhatunk péntekig.

drágulás
árstop
olaj
cukor
liszt
étolaj
Zombori Imre

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.