Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Minden idők legátfogóbb és legszélesebb körű energia-együttműködési megállapodása

2022.06.10
17:22
Forrás
Pannon RTV
Minden idők legátfogóbb és legszélesebb körű energia-együttműködési megállapodását írták alá Belgrádban - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a szerb fővárosban.

A megegyezést Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Siniša Mali szerb pénzügyminiszter, illetve a Magyar Villamos Művek és a Srbijagas képviselői írták alá. A két szerződés biztonságot ad mindkét országnak az energiaellátás terén – hangzott el a közös sajtótájékoztatón.

500 millió köbméternyi földgázt tárolhat július elsejétől Szerbia a magyarországi tározókban, összekapcsolják a két ország villamosenergia-piacait, és növelik a két ország saját rendszereit összekötő vezeték kapacitását, közös fejlesztéseket hajtanak végre a megújuló energiaforrások felhasználása terén. Ezeket tartalmazza az az energetikai megállapodáscsomag, amelyet most kötött Szerbia és Magyarország. A két ország minden körülmények között garantálni tudja a biztonságos és kiszámítható energiaellátást.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a megállapodással kapcsolatban felvetette, néhány évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy az energiabeszerzésről folytatott tárgyalások során nem az ár lesz a fő kérdés, hanem az, hogy egyáltalán tudunk-e vásárolni elég energiahordozót.

„Ez egy nagy és átfogó energetikai megállapodás, hatalmas előrelépésnek tartjuk, új dimenziót nyit, itt a regionális energiaellátás terén megerősíti Magyarország és Szerbia stratégiai szövetségét, biztonságot ad az energiaellátásban, és segít abban, hogy a rezsicsökkentés eredményeit is megvédjük.”

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter a közös sajtótájékoztatón kiemelte, a magyarországi tározókban raktározott gázzal Szerbia biztosan kihúzza a telet, elegendő lesz az ipari felhasználók és a háztartások számára is. Az 500 millió köbméter földgázból naponta szükség szerint 3-6 millió köbmétert tud majd Szerbia felhasználni.

„Mi két tározót bérelünk ki Magyarországon. Július elsejétől elkezdjük feltölteni ezeket a tározókat, és a következő három hónapban, tehát októberig fel is töltjük ezeket, és október elsejétől lehetőségünk lesz arra, hogy kivonjuk a gázt ezekből a tározókból Szerbiába, és így teljes mértékben biztosítani fogjuk a szükséges gázt a gazdaságunk működése és az állampolgárok számára az előttünk álló télre.”

Siniša Mali nem közölte, hogy mennyibe fog kerülni Szerbiának az, hogy Magyarországon tárolhatja az előttünk álló téli szezonban a gázt, azt azonban elmondta, hogy ennek költségét részben a szerbiai költségvetésből, részben pedig az OTP, illetve az EximBank hiteléből finanszírozza Belgrád. Azt is hozzátette, a tárolókapacitások lefoglalása céljából Szerbia már hétfőn 65,7 millió eurót utal át Magyarországnak.

energia
együttműködés
megállapodás
Belgrád
Srbijagas
Magyar Villamos Művek
Szijjártó Péter
Siniša Mali

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.