Ugrás a tartalomra
dinár,pénz

A minimálbér 30 ezer 22 dinár lehet jövőre

2019-09-10
14:25
2019-09-10
22:07
Forrás
Szerbiai RTV
Ezt ajánlja a szerb kormány. A Szociális-Gazdasági Tanács mai ülésén a kabinet, a munkáltatók és a munkavállalók képviselői nem tudtak megegyezni.

A szerb pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy egyszeri támogatást osztanak ki minden szerbiai nyugdíjasnak, valamint közölte, hogy a munkások utáni járulékok összegének csökkentéséről is szó esett.

Siniša Mali
Tanjug/Bojan Stekic

A Szociális-Gazdasági Tanács mai ülése után Siniša Mali szerb pénzügyminiszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy a minimális órabért 155,3 dinárról 172,5 dinárra növelik, ez 11,1 százalékos növekedést jelent. Ez a szerb kormány ajánlata. A munkaadók álláspontja az volt, hogy 5-6 százalékkal emeljék a minimálbért, a szakszervezetek képviselői 20 százalékos bérnövekedést akartak elérni.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Az összes erőfeszítés a mi részünkről arra irányul, hogy javítsunk a szerb állampolgárok életszínvonalán, a lehető legrövidebb időn belül. Ha azt mondjuk, hogy soha nagyobb minimálbér emelés nem történt az abszolút összeget tekintve, ez jelzi az egyértelmű szándékunkat és akaratunkat egyik oldalról, hogy ezt az előttünk álló években is folytassuk. Másrészt megmutatja, hogy a 2014-ben megkezdett reformok eredményeit milyen módon valósítjuk meg, a megkeresett és megtakarított összeg elosztása szempontjából.”

Tanjug/Bojan Stekic

Szerbiában idén 350 ezer munkavállaló élt a havi 27 ezer 22 dináros minimálbérből. Siniša Mali a sajtótájékoztatón hozzátette, ebben az évben a nyugdíjasokat egyszeri támogatásban részesítik, amelyet december elseje körül osztanak ki. „Minden nyugdíjas, a legidősebb polgáraink, nem csak azok, akiknek a legalacsonyabb a nyugdíja, a kormánytól támogatást kapnak az év végéig 5000 dináros összegben” - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A miniszter emlékeztetett a kormány azon szándékára is, hogy fokozatosan csökkentsék a munkaadók adókötelezettségét, amelyet munkavállalók után fizetnek.

minimálbér
Siniša Mali
pénzügyminiszter

Most

22:57

Akvarell városképek

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban nyílt meg Kovács Flórián akvarellfestő első festménykiállítása. Flórián elsősorban fényképész és a fotói kiindulópontot jelentenek a festészetében is.
22:07, Frissítve: 22:53

Falusi turizmus Kisoroszon

Egyre népszerűbb a falusi turizmus. A csendes kis vidéki élet teljesen kikapcsolja az embert, emellett jobban megismerheti a helyiek szokásait és hagyományait.

Népszerű