Ugrás a tartalomra
Újvidéki malomipari és pékárú kiállítás
Pannon RTV

Minőség szerint fizetik majd a búzát

2017-10-12
17:29
2017-10-12
18:09
Forrás
Pannon RTV
Az uniós jogharmonizációt követően jobbak lehetnek a felvásárlási feltételek a minőségi búzatermesztők számára.

Jövőre lép életbe az a rendelet, amely szabályozza a búza minőség szerinti felvásárlását Szerbiában. Az újvidéki malomipari és pékáru kiállításon egyebek mellett erről is tanácskoztak. 

Jelképesen egy hosszú vekni átvágásával nyitották meg a második malomipari és pékáru kiállítást az Újvidéki Vásáron. A rendezvény fő célja, a búzatermesztés színvonalának növelése, valamint a pékáruk minőségi elvárásainak betartása.

Tizenegy országból csaknem 50 vállalat mutatkozik be a szombatig tartó rendezvényen. A legújabb technológiákat ismertetik a potenciális vásárlókkal. Mindemellett nem mellékes az alapanyag sem, a búza minőségi paramétereinek mérése sem, amit az új rendelet értelmében január elsejétől be kell tartani.

Sági Ágoston, kiállító, Újvidék: „Ha valaki külföldről akar tőlünk vásárolni búzát, az fölsorolja, hogy mi mindenre van szüksége, és ezt mellékelni kell laboratóriumi eredményekkel.”

Szerbiában és Vajdaságban a termelésszervezők és a felvásárlók a mennyiséget veszik alapul, a valódi minőségre nem nagy hangsúlyt fektetnek. A világpiac viszont mást diktál, ezért nehéz beilleszkedni – mondta Lazar Popović, a Mlinpek Intézet igazgatója. „Mi a búzát minőség szerint el kell, hogy különítsük, ezzel együtt az árát is meg kell szabni, hogy a minőségit feláron fizessék meg a felvásárlók, a többiért pedig kevesebbet adjanak. Ezzel talán a mezőgazdászokat is arra ösztönözzük, hogy a minőségi búzát termesszék és a világpiacon versenyképesek legyünk.”

A búza minősítéséről szóló rendelet az uniós szabványokkal van összhangban. A felvásárló-állomásokat úgy kell felszerelni, hogy az egyes termények megfelelő helyre kerüljenek – mondta Nenad Katanić szerbiai mezőgazdasági segédminiszter. „A felvásárlóknak mi felszerelést adunk, ömlesztőkosarakat, amivel már az átvevő helyen szétválaszthatják a behozott terményt, továbbá támogatjuk a búza minőségét ellenőrző berendezések vásárlását, emellett pedig arra törekszünk, hogy minél több előrelépés történjen ezen a téren.”

Szerbiában idén 550 ezer hektárról arattak búzát, a hektáronkénti átlagtermés mintegy 4 tonna volt és kivitelre is jutott. A szakemberek szerint a jövőben azon kell dolgozni, hogy a búza minőségét magasabb szintre emeljék, ehhez viszont nagyobb árat kell felkínálni és a terményt elkülönítve tárolni.

búza
felvásárlás
szerbia
minőség
szabályozás

Most

16:40

Enyhül az idő Vajdaságban

A viharos hétvége után ezen a héten már kissé enyhébb időjárásra számíthatunk Szerbiában, főként pedig Vajdaságban. Holnaptól már melegebb időnk lesz a meteorológusok szerint.
14:52

Jókor találkozik a szerb és magyar válogatott

Märcz Tamás szerint a jövő szempontjából jókor találkozik a magyar férfi vízilabda-válogatott a címvédő és olimpiai bajnok szerbekkel a Barcelonában zajló Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében.

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.