Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Mint halottnak a csók - ennyit ért a keddi eső a termelők szerint

2019-04-24
14:01
2019-04-24
17:14
Forrás
Pannon RTV
Aki nem tud öntözni, jelentős kárra számíthat a szárazság miatt.

A kedden lehullott csekély mennyiségű csapadék szinte semmit sem enyhített az Észak-Bácskát érintő szárazságon. Folyamatban van a tavaszi vetés. A kukorica és a napraforgó magja száraz földbe kerül, hiszen az öntözés csak a parcellák alig tíz százalékán megoldott. Valamivel jobb a helyzet a gyümölcsösökben, azokat intenzíven locsolják. A fagykár azonban egyes helyeken idén is megtizedelte a termést, főleg a sárgabarackot.

Puskaporszáraz továbbra is a ludasi termőföld. A gazdák szó szerint azt mondták: a keddi minimális csapadék annyit ért, mint halottnak a csók. A búza alul már elkezdett sárgulni, ami egyértelműen a nedvességhiány következménye. A bajt csak tetézi, hogy hetek óta erős szél fúj, ami még inkább kiszárítja a földeket.

A most esett eső egyenlő a harmattal, panaszolta Varga Zoltán ludasi termelő. Azt mondta, legalább 30 liter csapadék kellene, hogy a gabonából legyen valami. Az erős napsütés, a folyamatos széllökések és a csapadékhiány mindent tönkre tesz. „Hát, most némely részének már jöhetne a Duna, Tisza, de most az ilyen gabonáknak, például ez is, itt a háznál, ami van, egy 30-40 liter még segítene rajtuk. De lesz olyan parcella, amit újra lehet kiszántani és bevetni. Csak azt nem tudom, hogy ebbe a száraz földbe belevetni a magot, hogy mi lesz abból, ha nem lesz továbbra se eső, az katasztrófa.”

Azok jártak jól, akik a tavaszi vetés előkészítéséhez még a téli hóesés előtt hozzáláttak, és felszántották földjeiket, mert az ilyen parcellák jobban elraktározták a nedvességet. Aki most ilyen földbe veti a kukoricát, az nagyobb eséllyel számíthat jó termésre.

A gyümölcsösökben javában folyik az öntözés. A legtöbben csepegtetőrendszereket használnak. A termelők szerint soha még ilyen nem volt, hogy április derekán már locsolni kellett a gyümölcsfákat.

Kovács András királyhalmi gyümölcsösében virágzik a földieper, de azt is folyamatosan locsolni kell.

„ - A szárazság miatt gyengébb is lett, mint tavaly. Tavaly olyan haragos zöld volt, nagyon szép volt. De most az idén állandóan kell locsolni, állandóan mennek ezek a csöpögtetők rajta. De mégsem olyan, amilyennek kellene lenni.
- A barackosban keletkezett-e fagykár?
- Keletkezett, de még ez megmarad, akkor nagyon jó lesz.”

A csapadékhiányon kívül ugyanis a gyümölcstermelőknek is gondot okoz az erős szél. Ahol nem fagyott el és fejlődésnek indult a barack, ott letépi az apró gyümölcskezdeményeket a szél.

Osztrogonác Simon, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja szerint alig egy milliméter eső esett kedden Szabadkán és környékén. A szakember a királyhalmi gyümölcsösökben éppen a fagykárt mérte fel. „Igen komoly fagykár érte őket északra, Királyhalmon az északi területeken, tehát a magyar határ mellett. Itt bent, a faluban nem volt olyan vészes, nem olyan vészes a helyzet, szinte elenyésző a fagykár.”

A fagy a sárgabarackfákat károsította leginkább. Az almafák jelenleg is virágoznak és megjelentek a gyümölcskezdemények. A gyümölcsfákat és a kerti veteményeket azonban folyamatosan öntözni kell, a gazdák félelme azonban, hogy a hosszan tartó további szárazság esetén a kutak is elapadnak.

szárazság
föld
eső
csapadék
öntözés
Királyhalom
Ludas
búza
gyümölcs
sárgabarack

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma hajnalban az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.