Ugrás a tartalomra
Épül a munkásszálló
Pannon RTV

Mintegy félezer orosz munkásnak építenek szállást Zentán

2019-08-16
16:10
2020-01-25
14:17
Forrás
Pannon RTV
Nagyjából egy hónap múlva kezdődhetnek el a Török Áramlat gázvezeték szerbiai szakasza negyedik fázisának építési munkálatai az Óbecse-Ada-Zenta-Magyarkanizsa-Horgos vonalon.

Zentán már épül az olajipari munkásoknak a szállás. A Tisza-parti város lakói jelentős bevételt remélnek a nagyjából egy évig ott élő mintegy félezer orosz munkástól, akik várhatóan havi keresetük legalább egyharmadát helyben költik majd el.

Zentán az ipari övezetben, a tavaly felépült Hőerőtelep melletti 3 hektáros parcellán épül a munkásszállás, amelynek betonalapját most készítik. Ezekre helyezik majd azokat az összkomfortos konténerházakat, amelyekben négy-ötszáz orosz olajipari munkás fog lakni csaknem egy esztendeig, amíg a munkálatok tartanak. Lesz itt minden, ami a megélhetésükhöz kell, a munkásszállás területén bolt, étterem és orvosi rendelő is üzemelni fog.

A Török Áramlat nevű nagy kapacitású gázvezeték Bulgárián keresztül Szerbián át, Magyarország felé haladva szállítja majd az értékes energiaforrást. Az elkövetkező egy évben az Óbecsétől Horgosig terjedő szakaszt fektetik le. Zenta másik végén, az ELGAS Közvállalat székhelye mellett egy öthektáros, korábban bozótos területet elsimítottak. Most hatalmas kamionokkal szállítják oda a zúzott követ a Zentai Kikötőből. Ez lesz a gázvezeték-fektetés utánpótlás-bázisa - mondta Novák László, az ELGAS Közvállalat igazgatója: „Itt tárolják majd a csővezetékeket, amelyeket a Török Áramlat gázvezetékbe fognak beépíteni. Gerendákra, gumiszalagokra fektetik le a körülbelül 6 tonnás, 12 méter hosszú csöveket. Az átvizsgálás is történik majd.”

A maximális biztonság érdekében az 1200 milliméter átmérőjű, előizolált csöveket, mind egyenként átvizsgálják majd az ELGAS udvarában. A Srbijagas és az orosz Gazprom vállalatok egyeztek meg a nagyszabású gázvezeték kiépítésében, amit a Transgas finanszíroz. A kivitelező cég az erre a célra alapított belgrádi IDC Kft. és annak alvállalkozói. Az építőcég a szálláshelyért és az ELGAS melletti területért bérletet fizet, ami jelentős bevételi forrás a zentai önkormányzatnak. A vezetéket építő munkások pedig a fizetésük egy részét feltehetően helyben költik majd el, ami ugyancsak bevételt hoz a városnak. A Zentai Kikötő is jól jár, hiszen a csövek hajókkal érkeznek majd – emelte ki Varga Viktor. A községi tanács gazdasági megbízottja szerint a munkálatok télen sem állnak le. „Ezek a munkások zordabb körülményekhez vannak hozzászokva, mint ami nálunk szokott lenni. Abból a szempontból is nagyon, hogy Zentán történik minden, mert az előmunkálatokat végző kivitelező cégek helybéli vállalkozók. Itteni munkásokat is vesznek fel. A hotelkapacitásunk is telítve van, az éttermek is jól fognak járni, amellett pedig nagyon sok magánházat és panziót is kibéreltek az orosz munkások” - részletezte a tanácstag.

Miután elkészül, a bekerített és őrséggel ellátott munkásszállásra beléptetőrendszeren keresztül, egyenkénti átvizsgálás után léphetnek be az ott lakók. A gázvezeték lefektetése után a mobil szállást lebontják, a betonplató viszont megmarad, és az önkormányzat felhasználhatja egyéb célokra vagy újra bérbe adhatja - tette hozzá Varga Viktor. Az energiaellátásra transzformátort szerelnek fel, amit később ugyancsak hasznosítani lehet. A nagy mennyiségű zúzott követ pedig majd a dűlőutak javítására használhatják fel.

Török Áramlat
gázvezeték
építés
munkásszálló
Zenta

Most

Népszerű