Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mit ér majd az érkező csapadék?

2022.07.29
15:32
2022.07.29
16:43
Forrás
Pannon RTV
Hétvégére jelentősebb mértékű csapadék érkezik térségünkbe, de kérdés, hogy ez mennyit segíthet az aszálytól szenvedő mezőgazdasági növényeken? Legnagyobb veszélyben a szója-, a kukorica- és a napraforgótermés van.
Pannon RTV

Továbbra is vízhiány van Vajdaságban, ezért a legtöbb helyen elkezdték a kukorica silózását. A gazdák szinte teljes terméskieséssel számolnak, viszont a szója és a napraforgó esetében van még remény.

Balog Zsolt csantavéri termelő: „A csantavéri határ nagy részében jelentős területen 100%-os terméskiesésre lehet számítani. Sok gazda már most elkezdte silózni a kukoricát, ugyanis semmilyen cső és kötés nem volt rajta. A napraforgó lehet, hogy egy kis tűzoltásnak jó lesz, talán nem fog tovább csökkenni a termés, egy kis szemtelítődés még lesz, de ott is jelentős kieséssel számolunk. Ha már fél termés lesz, az korrekt. Ha az aratás megkezdődik, akkor többet látunk. Illetve a szójánál is jelentős, 50-60-70%-os terméskiesés is várható, illetve lesz is.”

Pannon RTV

A hétvégén érkező csapadék olyan lesz a növényeknek, mint halottnak a csók - mondta Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasági megbízottja. Elmondta, nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kialakítsanak egy megfelelő öntözőrendszert a vajdaságiak számára, ugyanis a klímaváltozás nem sok jót ígér.

„Tudjuk, hogy az öntözés az ilyen kultúráknál a mi környékünkön nem jellemző. Most azon dolgozunk, hogy valami módot találjunk arra, mivel ez a klímaváltozási trend a jövőben is így lesz, sőt az előrejelzések alapján sokkal rosszabb lesz. Valami úton-módon az öntözést a gazdáknak megkönnyíteni, megoldani, mivel egyedül így lehet majd termeszteni a haszonnövényeinket.”

A szárazság miatt valóban nagy károk keletkeztek a mezőgazdasági növényeken, ez főleg a kukoricán látható, ugyanis szinte teljesen elszáradt a hőség miatt. A meteorológusok szerint a hétvégi csapadék után csak augusztus második felében várható jelentősebb esőzés.

aszály
csapadék
napraforgó
kukorica
Bognár Pásztor Hajnalka

Most

08:32

No filter a Desirén

A Stúdió K Színház előadásával és Lajkó Félix koncertjével kezdetét vette a tizennegyedik Desiré fesztivál Szabadkán.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.