Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Mit jósol a Vincevessző?

2023.01.21
19:08
2023.01.21
20:01
Forrás
Pannon RTV
Királyhalmon is megállapították a szőlészek-borászok, hogy jó állapotban vannak a szőlővesszők, és ha nem érkezik nagy fagy, jó termést várnak idén.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Szent Vince ünnepén a szőlészek közösen értékelték a múlt évet, reménykednek az idei évben és megtartották az ünnephez kapcsolódó hagyományokat, amelyeket szívesen átadnak a fiataloknak is.

Közös pálinkakóstolás után Szent Vince nap alkalmából a királyhalmi Kovács Tibor szőlészetét is meglátogatták a szőlészek-borászok. Kovács Tibor jelenleg egy hold területen termeszt négy fajta szőlőt, amelyekből Chardonnayt, Rajnai Rizlinget, Hamburgit és Merlot-t készít.

Kovács Tibor, szőlész-borász, Királyhalom: „Mi igyekszünk ezt a hagyományt feleleveníteni és megtartani, és ha lehet, akkor átadni majd a fiataloknak is. Több hagyomány kötődik hozzá, például az egyik az, hogy kijövünk a szőlőbe, levágunk néhány vesszőt, amiket beviszünk a melegre és vízbe állítjuk. Amikor 2-3 hét múlva elkezd fakadni a szőlővessző, amit bevittünk, abból meg lehet állapítani, hogy milyen termés várható: hány rügy fakad ki, hogy fakadnak ki és így tovább.”

A Vince-napi vesszőmetszést Kovács Tibor feleségére, Kovács Ilonára bízták, aki a szakmában szintén több évtized tapasztalatot tudhat maga mögött. A hagyományokhoz híven, a szőlőterület sarkait is megszentelték, hogy biztosan jó termés legyen idén.

Kovács Ilona, szőlész-borász, Királyhalom: „Már kiskoromtól kezdve, apáméknak lenti szőlőjük volt, és én ott meg is tanultam. Ezt is szintén olyan módszerrel kell, de ez fent van a dróton. Tehát akkor is négy-öt vesszőt hagytunk egy tőkén és az, amikor megnőtt, azt összekötöttük fent, elvágtuk deréken. Itt pedig kialakítjuk, mindenki a saját ízlése szerint.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A királyhalmi borászok társaságát Pap Ferenc is erősítette, aki az észak-bácskai falu legidősebb borásza. Az idén 92. életévét betöltő borász elárulta, hogy jó egészségét a minőségi bornak is köszönheti, ezért annak mértékletes fogyasztását a fiataloknak is bátran ajánlja.

Pap Ferenc, szőlész-borász, Királyhalom: „Tapasztalatból merem mondani, hogy minden ital mellett a bor a legegészségesebb és a legkedvesebb számomra, és szeretném, ha a mai fiatalság is inkább a bort fogyasztaná, mint a különböző tömény italokat. Én nem fogyasztok semmilyen más alkoholos italt a boron kívül. Nem számít, hogy Ezerjó vagy Hamburg, Rizling. Ha jó, a bor mindig jó. Ha szépen van kezelve, tisztán, nincs párja a bornak.”

Szent Vince ünnepén úgy tartja a szokás, hogy sok bort kell fogyasztani, mivel ez is elősegítheti a termés mennyiségét és minőségét. A királyhalmiak ennek a hagyománynak is eleget tettek. A helyi Művelődési Házban finom ebéd mellett senkinek nem maradt üresen a pohara.

Vincevessző
Királyhalom
szőlész
borász
vesszővágás

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.