Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Mit tehetnek a tenyésztők, ha meglopják őket?

2018-12-03
18:09
2018-12-12
08:16
Forrás
Pannon RTV
Több európai országban is biztosítással védik állataikat a tenyésztők, nálunk azonban ez nem jellemző, mondják az illetékesek.

A napokban ismét haszonállatokat loptak, ezúttal Szabadkán. Nem az első alkalom, hogy a gazdák arra lesznek figyelmesek, hogy állataikat eltulajdonítják. Az állattenyésztők ilyenkor nagyobb bevételtől elesnek. Több európai országban is biztosítással védik állataikat a tenyésztők, nálunk azonban ez nem jellemző, mondják az illetékesek.

A hétvégén történt az eset, amikor egy Szabadka-környéki tanyáról loptak el disznókat. A rendőrség nyomozni kezdett az ügyben. A tulajdonos akkor kétségbeesve mesélte stábunknak, hogy reménytelennek érzi helyzetét, ugyanis komoly anyagi kár érte. Abban reménykedik, hogy a hatóságok kézre kerítik a tetteseket.

De vajon mit tehetnek a tenyésztők, ha meglopják őket? Van lehetőség biztosítás kötésére? Cindel Antal 30 éve foglalkozik állattenyésztéssel. Ebben az évben közel 60 mangalicája van. Antal szinte mindenre biztosította az állatokat, de a lopások ellen nem lehet mit tenni - mondja. A jószágok több száz eurót érnek. Elmondta, egyetlen haszonállatát sem lopták még el, de hallott már a fennálló problémáról.

Cindel Antal, állattenyésztő, Bajmok:
„- Az anyajószágokat, meg a törzskönyvezetteket biztosítjuk. A biztosítások 5000 dinártól 8000 dinárig mennek, attól függ, hogy mennyi volt, mikor vettük. Ami kocának valók, törzskönyvezettek az 400 euróba is kerülhet. Ennek alapján csináljuk a biztosítást.
- Mire vannak jelen pillanatban biztosítva?
- Lábtörés, betegség. Azt elismeri a biztosító intézet.”

Szerbiában a jószágok biztosítása gyerekcipőben jár, de folyamatosan átfogó programokat dolgoznak ki a gazdák számára a biztosítóházak. Lopás ellen azonban nem szívesen, vagy egyáltalán nem biztosítják a haszonállatokat. Nagy Varjas Árpád, független biztosítási tanácsadó: „Itt az az oka, hogy nagyon nehéz bizonyítani magának a lopásnak a tényét. Függetlenül attól, hogy mi is történt azt tudjuk, hogy lopásra kellenek nyomok, rendőrségi jegyzőkönyv, de ezek ellenére sem vállalják a biztosítóházak, nem merték felvállalni, nem is, hogy nem merték felvállalni, erre még nem találtak precedenst, nem dolgozták ki a programot és nagyon nehezen is fogják kidolgozni.”

Minden esetben, ha lopásról van szó, bizonyítanunk kell a biztosítóház felé, hogy ténylegesen lopás történt. A jószáglopás esetében nagyon gyakran nincs nyoma a bűncselekménynek, de ha van, az is legtöbb esetben megkérdőjelezhető ezért a biztosítóház nem tudja átvállalni a költségeket - tette hozzá a szakember.

haszonállat
lopás
biztosítás
sertés
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.