Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Nagy az érdeklődés a nemrégiben megnyílt falugazdász iroda iránt Törökbecsén

2021.02.23
12:29
2021.02.23
18:18
Forrás
Pannon RTV
Olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyekkel a mezőgazdasági tevékenységeket segítik. A falugazdász irodát a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége működteti a magyarországi Agrárminisztérium támogatásával.

A bánáti településen eddig még nem volt hasonló jellegű szolgáltatás, mostantól azonban a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában várják a mezőgazdasággal és pályázatokkal kapcsolatos kérdéseket. 

Dvorszki Nándor harminc éve konyhakertészettel foglalkozik. Fóliasátrakban palántákat, szabadföldi termesztésben pedig paradicsomot és paprikát termel.

„Nagyon jó, hogy nyílt nálunk ez a falugazdász iroda. Itt első kézből rögtön információkat bírunk szerezni a támogatásokról és a rendszerről, és azt a támogatást mi meg bírjuk pályázni.”

Pataki Péter három évtizede foglalkozik állattenyésztéssel. 

„Fejleszteni szeretném az én gazdaságomat. Különben én juhtenyésztéssel foglalkozok, és engem most az érdekel, hogy milyen pályázatok vannak az állattenyésztésre, és azért is jöttem ide, ebbe az irodába, ami most megnyílt nemrég, így több információt fogunk kapni.”

Fehér Kálmán falugazdász fogadja az érdeklődőket, aki a bánáti község gazdáinak szolgál naprakész információkkal az aktuális pályázatokról. 

Fehér Kálmán, falugazdász, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Ide, a hivatalba először is ugye a mezőgazdászokat várjuk, de akár vállalkozóknak is tudunk segíteni a pályázatokban. Most vannak ugye aktuális pályázatok a méhészeknek, a húsfeldolgozóknak, a gyümölcsészeknek, zöldségtermesztőknek. Ezekben tudunk segítséget nyújtani. Meg az mellett ugye most indul be a gazdaságújítás, ami valójában egész évben működik, de most lesz majd a területalapú támogatás-igénylés, március 1-től, és azokra készítjük elő a dokumentumokat a gazdáknak, hogy mikor már át lehet adni a területalapú igénylést, akkor már kész papírokkal tudjanak menni a kincstárba vagyis a trezorba.”

A törökbecsei falugazdász iroda hetente egyszer, kedden reggel nyolc órától délután egy óráig fogadja a gazdálkodókat. 

Törökbecse
falugazdász iroda
Fehér Kálmán
pályázat

Most

12:26, Frissítve: 12:58

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.