Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Nagy gondot jelent a csapadékhiány a termőföldeken

2022.03.18
14:59
2022.03.18
17:38
Forrás
Pannon RTV
A lehullott eső, illetve hó mennyisége igen alacsony volt az elmúlt hónapokban, a termőföldek teljesen szárazak, így egyelőre alkalmatlanok a tavaszi vetésre.

A termés húsz százalékban függ a gazdák munkájától, húsz százalékban a vetőmag minőségétől és hatvan százalékban az időjárástól, legalábbis ezt mondják a gazdák. Hamarosan kezdődik a tavaszi vetés, de egyelőre a föld szétporlad, így nagy szükség lenne egy kiadós esőre.

Pannon RTV/Óvári Dániel

Most leginkább a búza és az árpa szorul rá az esőre. Ideális esetben kéthetente 20 liter csapadékra lenne szükség – mondta Vegyelek Csongor. A temerini termelő kiemelte:

„Az idén megfeleztük az árpa vetésterületet, ez egy hibrid takarmányárpa, meglátjuk, hogy az idén mit mutat, úgy nézem, hogy jobban tűri a szárazságot, mint a hagyományos takarmányárpa. Mivel itt a vetés ideje, nagy mennyiségű esőre lenne szükség.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Az olajrepcét valamelyest megviselte az egy héttel ezelőtti fagy, de a szárazságot egyelőre jól tűri a tavaly év végi csapadéknak hála – hangsúlyozta Kálmán Imre.

„Akkor olyan 290 liter eső esett le itt Temerin területén négyzetméterenként, ami a többéves átlagnak szinte két és félszerese. Annak köszönhetően elég jól állnak a földek, még az idén januárban 17, februárban olyan húsz milliméter csapadék, márciusban meg most két és fél milliméter csapadék hullott csak, és ez meg hát fele csak az évi átlagnak az adott hónapokra levezetve.”

A megművelt, vetésre váró földek 8-10 cm mélyen ki vannak száradva, ez alkalmatlan mind a szója, mind a kukorica vetésére. A gazdák bíznak benne, hogy hamarosan esőfelhők érkezhetnek Vajdaság fölé.

csapadékhiány
szárazság
termőföld
Temerin

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.