Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nagy a kínálat, de egyre kevesebb kerül a bevásárlókosárba

2021.09.26
13:38
2021.09.26
17:06
Forrás
Pannon RTV
Egyre többet kell fizetni a zöldségfélékért, a gyümölcsökért és a friss húsért. Az élelmiszerek drágulásához a járványhelyzet okozta gazdasági tényezők mellett az idén nyáron tapasztalt hosszan tartó szárazság is hozzájárult.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szakemberek szerint Szerbiában az elmúlt tíz évet tekintve az idén augusztusban drágultak legnagyobb mértékben a zöldségfélék és gyümölcsök, emellett a hús ára is jelentősen emelkedett. Emiatt, az illetékesek azt mondják, az augusztusi infláció elérte a 4,3 százalékot.

Nagy a kínálat a szabadkai piacokon, de egyre kevesebb áru kerül a bevásárlókosarakba. A hirtelen áremelkedések alaposan megterhelik a családi költségvetést.

Bukvić Ibolya, Szabadka:
„ Nagyon megterheli, nagyon. Például, ahol gyerekek is vannak, iskolások, ott nagyon meg.
- Kevesebbet vásárolnak emiatt, zöldséget, gyümölcsöt, húst?
- Igen, kevesebbet, de hát amennyi kell, azért azt megvesszük, de nem úgy, mint tavaly, ez kevesebb, biztosan.”

Horváth Szilvia hajdújárási termelő szerint mindez az időjárás következménye, a növények ugyanis 35-36 fokig tűrnek. A forróság és az erős UV-sugárzás miatt a kerti vetemények megsültek, a tavaszi fagykár betett a gyümölcsöknek, jelentős a terméskiesés, miközben a termelési költségek növekedtek.

„ Ez összefüggésben van-e azzal, hogy a hús is megdrágult? Tehát a zöldség- és gyümölcsárak növekedése az automatikusan magával hozza a húsok drágulását is?
- Igen, mert ez egy zárt körforgás végül is valójában, igen. Mert sajnos, ugye a növények, amit fogyaszt az állat, a takarmány, az is drágult, mivel a betakarításkor láttuk, hogy a takarmány sem olyan mennyiségű és minőségű, amilyen kellene, hogy legyen.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Minden tényező azt mutatja, hogy a mostani infláció csak ideiglenes - jelentette ki Savo Jakovljević. A Szerb Nemzeti Bank gazdasági és statisztikai szektorának főigazgatója hozzátette: az előző év augusztusában egyes termékek ára rendkívül alacsony volt. Leginkább azoké, amikből az emberek a legtöbbet vásárolnak, tehát a húsé, a zöldségféléké, a gyümölcsé. A termelők nem tudták ezeket kinek eladni, mert a járványhelyzet miatt nem működtek a vendéglátóipari egységek. Most viszont, amikor minden működik, a kereslet hirtelen nagyobb lett, mint a kínálat, így irreálisan az egekbe szöktek az árak.

„A zöldségféléket illetően specifikus helyzet alakult ki idén augusztusban, hirtelen emelkedtek az árak, ami pedig nem jellemző erre az időszakra, hiszen ilyenkor érik be a termés java. Emiatt az év ezen szakában inkább csökkenni szoktak a zöldségárak. Az idén azokban több tényező is ennek ellentmondott, többek között a járványügyi helyzet okozta gazdasági okok mellett aszály is sújtott bennünket.”

A zöldség-, gyümölcs- és húsárak ugrásszerű növekedése egyébként nemcsak Szerbiában, hanem az egész régióban, sőt világszerte tapasztalható.

nagybani piac
Szabadka
piac
bevásárlókosár
kínálat
élelmiszer
drágulás
gyümölcs
hús
zöldségféle

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:25, Frissítve: 15:20

Csak a covid-betegeket fogadják a zöldkeresztben

Bezárt a szabadkai tüdőgondozó úgynevezett zöld része, a teljes épület a koronavírusos betegek kivizsgálására állt át. A döntést a rájuk nehezedő óriási nyomás indokolja, mint mondják, a személyzet már teherbírásának a határán van.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.