Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Nagy területen sárgulnak a kalászosok Magyarkanizsa községben

2022.03.29
14:29
2022.03.29
20:51
Forrás
Pannon RTV
A csapadékhiány és a folyamatos, hosszan tartó erős szél már teljesen kiszárította a termőföldet.

A gazdák bíznak benne, hogy a hét második felére jelzett esőzés eléri vidékünket, ugyanis ha az elkövetkező napokban sem lesz csapadék, akkor komoly terméskieséssel kell számolni.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Jól látható a csapadékhiány, hiszen a kultúrnövény levelei sárgák. Ez nem csoda, hiszen Magyarkanizsa községben három hónap alatt jó, ha 30 milliméter esőt mértek. Az időjárási előrejelzés szerint csapadékra a következő napokban, szerda este és csütörtök délelőtt lehet számítani.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Egyre több a határban az ilyen földterület, sok esetben nehéz megkülönböztetni a csapadékhiányt a különféle gombák megjelenésétől, viszont ahhoz, hogy ezek a betegségek megjelenjenek szükség volna párára, esőre, ami az elmúlt hetekben nem volt.

Bicskei Mária, mezőgazdasági termelő, Adorján: „A búza, az árpa és a zab siralmas állapotban van, gondolom, mint bárkinek, merthogy nincs eső.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Már tavaly is csapadékhiány volt, és a 2022-es év is hasonlóképpen indult. A föld kiszáradásában pedig nagy szerepet játszik a szél is.

A felsőhegyi Szűgyi Roland azon kevés termelők közé tartozik, akiknek földje a csatorna közelében található, így lehetősége van a locsolásra. A napokban kezdte el az öntözést, de bízik abban, hogy a hét második felére megérkezik a nagyobb mennyiségű eső.

„Mivel elkezdtük az öntözést egy öt napja, az első parcella, ami legjobban elkezdett sárgulni, már teljes, száz százalékban zöld levelekké változott át, tehát egyértelmű, hogy csapadékhiányról beszélünk.”

A termelők elmondása szerint, ha az elkövetkező napokban nem lesz kiadós csapadék, akkor nem csak a kalászosok növekedése és a terméshozamuk kerül bajba, hanem a még vetésre váró gabonák kelése is ellehetetlenül.

szárazság
termés
kalászos

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.