Ugrás a tartalomra
Tanjug/Instagram/Buducnost Srbije

Nagy török ipari zóna létesül Vajdaságban

2020-09-25
17:33
2020-09-25
19:28
Forrás
Pannon RTV
Főként gazdasági és geopolitikai kérdésekről tárgyalt Aleksandar Vučić államfő Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Főként gazdasági és geopolitikai kérdésekről tárgyalt Aleksandar Vučić államfő Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az utazás része az államfő hetek óta tartó nemzetközi körútjának, amely során Szerbia politikai és gazdasági helyzetén szeretne javítani. Az isztambuli találkozót követően a köztársasági elnök a sajtónak elmondta, konkrét beruházásokról is szó esett, azokról az infrastrukturális projektekről is beszéltek, amelyek már folyamatban vannak, például a Kozma-Racsa és a Mladenovac-Bor autópálya kiépítéséről, de olyanokról is, amelyek a közeljövőben valósulhatnak meg, mint például a Szerbiát és Boszniát összekötő Požega-Višegrad vagy a Novi Pazar-Tutin autópálya. Aleksandar Vučić elmondta, arra kérte a török elnököt, hogy egy ismert török vállalat, amely a világ három legjobbjába tartozik, építsen ki egy ipari parkot Vajdaság területén, az ugyanis jelentősen fellendítené a tartomány, de egész Szerbia gazdaságát is, és új befektetőket vonzhatna az országba.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Egy ipari park azt jelenti, hogy valaki nagyszámú török vállalatot hozna ide, hogy itt legyen a székhelyük, és innen kezdjenek el dolgozni, itt termeljenek, innen nyújtsanak szolgáltatásokat, egyszerűen Szerbia válna a tartózkodási helyükké, ez óriási dolog Szerbia számára. Ez nem arról szól, hogy valaki csak úgy kijelöl egy földdarabot az ipari zónának. Elmondhatom azt is, hogy ezzel is problémánk van. Elmondom, miért. Szabadkán már nem lehet további kétszáz foglalkoztatható embert találni, tehát egész Észak-Bácskában, mert az ipari zónát már teljesen lefoglalták, és óriási számú ember dolgozik. Nekünk már nincs helyünk az ipari zónákban számos városban Szerbiában, úgyhogy most új földet kell találnunk, hogy visszaiparosítsuk az országot teljesen, ellentétben néhány európai országgal, amely szeretné magát ipartalanítani, mi szeretnénk ide vonzani a legjobb német, török és más befektetőket.”

Recep Tayyip Erdogan
Aleksandar Vučić
Isztambul

Most

12:28

Aktuális koronavírus-helyzet Szerbiában

Növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma az Észak-Bácskai Körzetben, számolt be az aktuális járványügyi helyzetről dr. Nebojša Bohucki csütörtök délelőtt, azonban a helyzetet elfogadhatónak ítélte meg.
11:31

Késes támadás Nizzában

Egyelőre nagyon keveset tudni a történtekről, a Reuters hírügynökség szerint még zajlik a rendőrségi akció a városban. Cikkünk frissül!

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.