Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Nagyon megdrágultak az építési anyagok

2021.10.21
19:28
2021.10.21
20:26
Forrás
Pannon RTV
Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik most fogtak bele a házépítésbe, vagy új építésű lakást vásárolnának.

100-120 százalékkal drágult az építési anyagok nagy része Szerbiában. Év eleje óta őrületes tempóban emelkedik a vas, a cement, de a szigetelőanyag ára is. Ez persze az ingatlanok árát is az egekbe emelte.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Február óta folyamatos áremelkedés tapasztalható az építőiparban, a környező országokban és Szerbiában egyaránt. Kollégánk, Loboda Árpád 2017-ben fogott házépítésbe Szabadkán. Azóta a munkálatok nagy részét elvégezték, így szerencsére még a drágítás előtt sikerült megvásárolnia a szükséges épületanyagok többségét. Loboda Árpád: „Bennem az maradt meg, hogy amikor elkezdtük az építkezést, akkor 11 dinár volt a tégla darabja, mivel mi sokat rendeltünk, ezért 10,5 dinárért megkaptuk. Amikor most érdeklődtem a tégla iránt, akkor 16 dinárt mondtak darabjára. Úgyhogy most letettem arról, hogy kerítést építünk, mivel még nagyon-nagyon sok tennivaló van.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A szakemberek szerint az áremelkedés oka, hogy hirtelen nagyon megnőtt az építkezések száma, a nagyobb kereslet pedig magasabb árakat eredményezett. A vas és az alumínium 100 százalékkal, a cement pedig 25 százalékkal lett drágább. Irsai László, építési vállalkozó: „Az építőanyag-termelők nem tudják ellátni a piacot, és ezzel segítik ezt, hogy felemelik az árakat. Habár ez senkinek sem jó. A faanyag ára februártól mostanáig 90 százalékkal felment. A sztiropor, a hungarocell ára 100 százalékkal ment fel. De ugyanez van a többi anyaggal is.”

Irsai László kiemelte, az OSB lap drágult a leginkább, egyes helyeken mintegy 300 százalékkal kérnek többet négyzetméteréért. Tavaly nyáron a 8 mm-es lap négyzetmétere 1050 dinárba, most pedig átlagosan 2900 dinárba kerül.

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik most építkeznek, hiszen az építőanyagok mellett a mesterek is drágábban dolgoznak. Megtudtuk például, hogy míg néhány hónappal ezelőtt 6 euróért csempéztek ki egy négyzetmétert, addig ez most 12-15 euróba kerül. Arról nem is beszélve, hogy egy jó szakemberre hosszú hónapokat kell várni.

építkezés
drágulás
ház
lakás

Most

Népszerű