Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nagyszabású mentorképző program kezdődött Vajdaságban

2019-09-11
16:15
2019-09-11
20:11
Forrás
Pannon RTV
Mentorképző programot indított Vajdaságban a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Prosperitati Alapítvány.

Mentorjelöltként mintegy 30 olyan vajdasági nagyvállalkozó vesz részt a képzésen, aki sikerrel pályázott a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásaira. A februárig tartó képzés végén a nagyvállalkozók mentori képesítést szereznek, segítik majd a vajdasági magyar mikro- és kisvállalkozókat, valamint a fiatalokat cégük fejlesztésében.

Új gyártósorok átadása, termelésbővítés, új technológiák bevezetése - egyebek mellett erre kaptak gazdaságfejlesztési támogatást azok a vajdasági magyar nagyvállalkozók, akik most tehetnek valamit a közösségükért. Kezdőként, egyedül, segítség, tanácsok és kapcsolatok nélkül ugyanis sokkal nehezebb boldogulni a piacon, mint akkor, amikor valaki segít. Ez lesz a feladata annak a mintegy 30 nagyvállalkozónak, akik a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Prosperitati Alapítvány mentorképzésén vesznek részt.

Tamás Zoltán, igazgató-tulajdonos, Goodwill Pharma, Szabadka: „Húsz év tapasztalat után az ember azt gondolja, hogy sok mindent látott, sok mindent át tud adni, és másokat tényleg önzetlenül tud segíteni. Én ezt megpróbálom a saját tudásom és saját cégem tudtából megtenni, és másokat is ösztönözni fogok erre a nagyvállalkozók közül.”

A mentorokat a tehetséggondozással, üzleti fejlesztéssel és mentorálással foglalkozó budapesti Design Terminal készíti fel. A képzés februárig tart.

Jónás László, üzletfejlesztési vezető, Design Terminal, Magyarország: „Először azt próbáljuk átbeszélni, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó mentor legyen. Ha valaki jó vállalkozó, az még nem jelenti azt, hogy ezt a tudást vissza is tudja adni magától értetődően a kezdőknek, a saját közösségének.”

A demográfiai mutatók, a lelkek száma is fontos, de ennél még fontosabb a lelkek nagysága – mondta Pásztor István a mentorképzés megnyitóján. A VMSZ elnöke szerint a vajdasági magyar nagyvállalatok meghatározóvá váltak az országban, a tudásukat, a tapasztalataikat pedig önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül adhatják át a kezdő és kisvállalkozásoknak a mentorprogram által. Ez mindenkinek az érdeke, ami nem elsősorban a profittal mérhető, hanem a közösségépítésben – tette hozzá Pásztor István.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Itt most a már befutott, tekintélyes nagyvállalkozókat kapcsoljuk össze az induló kisvállalkozásokkal, azzal a szándékkal, hogy a nagyok saját tudásukat, saját tapasztalatukat, saját piacismeretüket, saját kapcsolati rendszerüket ingyen és bérmentve, jó szándékkal átengedik a kicsiknek.”

Az első határon túli gazdaságfejlesztési tervek Vajdaságban fogalmazódtak meg és a gazdasági támogatások is ide jutottak el a legkorábban. Vajdaság példaként szolgál az egész Kárpát-medencében - fogalmazott Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár: „Ma is így van ez, amikor a mentorképzést, a vállalkozók mentorképzését kezdjük el több napon keresztül, illetve több helyszínen. Reméljük azt, hogy a Kárpát-medencében máshova is ki tudjuk vinni ezt a programot.”

A mentorprogram végső haszonélvezői a kezdő- és fiatal, valamint a mikro- és kisvállalkozók. Az a több mint 300 kisvállalkozás, amely korábban sikeresen pályázott a magyar kormány által indított gazdaságfejlesztési program valamely támogatására, és még legalább 70 fiatal cég vezetője számíthat a szakmai útmutatásra. Ők a segítséggel könnyebben erősödhetnek meg és gyorsabban juthatnak ki a piacra.

Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „A mentoráltak számára a jelentkezés még mindig nyitva áll, a mai napon is. Ezt a rendszerünkben és a fiatal vállalkozók rendszerében ezt a lehetőséget meghirdettük, úgyhogy továbbra is tudnak jelentkezni.”

A Prosperitati Alapítvány szeptember végéig kiértékeli a mentorok munkáját és a jelentkező mentoráltakat, majd összekapcsolják őket, később pedig követik az együttműködésüket. A mentorprogram elsőként Vajdaságban indul el a Kárpát-medencében.

Prosperitati Alapítvány
Zenta
Nemzetpolitikai Államtitkárság
Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete
mentorképző program
Pásztor István
Potápi Árpád János
Juhász Bálint

Most

21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.