Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Napirenden a mezőgépek bejegyzése

2019.03.27
16:58
2019.03.27
18:12
Forrás
Pannon RTV
Lehet, hogy nem kell majd évente regisztrálni a traktorokat. Napirendre került a mezőgazdasági erőgépek bejegyezésének kérdése a szerbiai köztársasági parlamentben.

A hajdújárási Mészáros Norbert szerint felesleges lenne évente újra regisztrálni a traktorját. Kiemelte: „Nem tudom, hogy vannak vele, de hogyha teljesen műszakilag megfelel, a világítás is ugye megvan rajta, meg minden. Ezeket a háromszög táblákat is felszereljük a traktorokra, rotációs lámpával, akkor mit akarnak még.”

Ábrahám Katalin szerint az évenkénti regisztráció csak újabb kiadást jelentene a gazdáknak, akik így is nehéz helyzetben vannak. Hozzátette: „Ezek az új pénzbevonások, mert ezek csak azok. A traktorok főként a gyümölcsösökben mennek, itt Hajdújárás területén, mi a fekete földekre nem járunk, mert nincsenek földjeink. És itt pedig ilyet, hogy az irányjelző, meg a villogó meg mindent, azt szinte havonta leverik a gyümölcsfák ágai meg ilyen fölösleges pénzeket bevonni.”

A gazdáknak azonban nem kell tartaniuk az évente ismétlődő regisztrációtól, ugyanis a parlament elkezdett az üggyel foglalkozni. A közlekedésbiztonságról szóló törvényre vonatkozó módosítási javaslatot Marija Obradović, a Szerb Haladó Párt képviselője ismertette. A módosítások meghosszabbítanák a többségében mezőgazdasági járművek, traktorok, motorkultivátorok és a robogók regisztrációjának érvényességét - részletezte Obradović. Ez alapján mégsem kellene április harmadikától évente regisztrálni ezeket a járműveket. Aláhúzta: „Az egyik dolog, amit hangsúlyozni szeretnék, az az, hogy ismét szóba került a regisztrálás, hogy hogyan tudjuk biztosítani a közlekedésbiztonságot, hogy ezeknek a járműveknek fokozottan figyelembe vegyük a technikai állapotát a mezőgazdasági termelők, és az ilyen típusú járműveket használók védelme érdekében. Azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy ebben az évben nem volt elég idő ahhoz, hogy társadalmunk alkalmazkodjon az új szabványokhoz, amelyekhez ragaszkodunk, és ezért szeretnénk változtatni.”

A műszaki vizsgán nagyon szigorúak a feltételek, amelyeknek nem minden mezőgazdasági gép tud eleget tenni - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Fremond Árpád. A VMSZ köztársasági parlament képviselője szerint az is probléma, hogy a gazdáknak minden évben anyagi kiadást jelentene az, ha újra és újra be kellene jegyeztetni az eszközöket. Leszögezte: „Most a törvénymódosítás értelmében erre nem kerül sor addig, amíg nem kerül új tulajdonoshoz az a mezőgép. Tehát egy állandó bejegyzése lesz majd a mezőgazdasági gépeknek, hogyha ezt a törvényt elfogadjuk.”

A változtatásokat azért is javasolták, mert mintegy 493 ezer gazdálkodó, járműtulajdonos elégedetlen volt az egy évvel ezelőtt elfogadott törvénnyel.

regisztráció
mezőgépek
közlekedésbiztonság
törvény módosítás

Most

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.