Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A napokban végzik a tűzoltó készülékek hitelesítését Magyarkanizsán

2022.05.17
12:08
2022.05.17
16:15
Forrás
Pannon RTV
Minden évben megszervezik Magyarkanizsa községben a tűzoltó készülékek ellenőrzését. Tűzvédelmi vizsgán kell átesni minden arató-cséplő, gabonát szállító, valamint préssel dolgozó gépnek.

A tűzoltó készülékek hitelesítését a napokban végzik, míg az erőgépek ellenőrzésére június elején kerül sor.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nagyban folyik a tűzoltó készülékek hitelesítése és ellenőrzése Tóthfaluban, a törvény ugyanis előlátja, hogy a forgalomban lévő mezőgépeknek kötelezően rendelkezniük kell ilyen készülékkel, az aratás közeledtével fokozottan ellenőrzik is.

Több mezőgazdasági termelő is lehitelesítette a következő hat hónapra a készüléket. A szakemberek a tűzoltó készülék külső állapotát, a benne lévő nyomást és technikai állapotát vizsgálják. A készülékek gyártási időszakát is figyelembe veszik.

Sziráki Norbert, elnök, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Tóthfalu: „A régen gyártott, tehát amik a '90-es években, '90-es évek közepe táján jelentek meg, azok az első ilyen nyomásmérő órával ellátott készülékek, illetve ezek jobban a 2000-es években terjedtek el, azok lesznek már hitelesítve csak, a régiek még a nyomásmérő óra nélküliek, azok már ki lesznek véve a forgalomból.”

Bajtai Balázs, a Magyarkanizsai Községi Tűzoltó Szövetség főparancsnoka elmondta, ezek az ellenőrzések, nem csak a mezőgazdaságban dolgozók számára fontosak, hanem minden olyan személynek, aki bármilyen járműben vagy otthon tart ilyen készüléket.

„A gépjárművekben is ajánlatos a kisebb tűzoltó készülékek használata. Most azt tudni kell, hogy abban az esetben, ha nincs tűzoltó készülék az autóban, a rendőr nem büntet, viszont ha van és le van járva, akkor megbüntet és ezekben az esetekben is fontos, hogy ezeket az ellenőrzéseket elvégezzük.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A községi tűzoltó szövetség a következő hetekben megszervezi az arató- cséplőgépek, valamint gabonát és szalmát szállító, valamint préssel dolgozó traktorok ellenőrzését is. Ez is egy fontos feladat, hiszen ezzel is csökkentjük a tűzesetek számát, tette hozzá a főparancsnok. Az ellenőrzésre minden faluban sor kerül a júniusban.

Bajtai Balázs: „A tűzoltó készülékek érvényességét fogják ellenőrizni, azt fogják ellenőrizni, hogy maga a szikrafogó fent van-e gépeken, az újabb gépeken ez már be van építve, így náluk ez már alapértelmezett, hogy van, valamint az elektromos vezetékek elszigeteltségét, és az ásó, lapát meglétét a fogatokon.”

Magyarkanizsa községben tavaly csak két tűzeset történt az aratás alatt, ami azt is jól bizonyítja, hogy a polgárok felelősségteljesek és hogy szükség van ezekre az ellenőrzésekre - tette hozzá az illetékes.

ellenőrzés
hitelesítés
Magyarkanizsa
tűzoltó készülék

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű