Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A naspolya nemcsak egészséges, termeszteni is megéri

2019-11-18
15:25
2019-11-18
17:28
Forrás
Pannon RTV
Naspolya termesztésével kevesen foglalkoznak Vajdaságban, azonban egyre nagyobb a kereslet a gyümölcs iránt.

Késő ősszel érik be, és a termelők szerint akkor a legjobb szüretelni, ha már megcsípte az első fagy.

Az idei naspolya termést már sikerült betakarítania a horgosi Serfőző családnak. A naspolya mint gyümölcs a rózsavirágúak rendjébe tartozik, és késő ősszel érik be, ám a szüretelés után még tovább kell érlelni. A tavalyihoz képest jóval kisebb mennyiségű termést tudtak csak leszüretelni Serfőzőék az időjárási viszonyok miatt.

Serfőző Erika, termelő, Horgos: „Leszedjük az első fagyokkal, vagy amikor megcsípte a dér. Az idén nem nagyon volt erre alkalom, de volt egy-két deres reggel. Akkor leszedtük, mert ha puha, akkor összeroppan a kezünkben, kifakad, és aztán nem áll el. Keményen kell leszedni, amikor még nem érett, és aztán a ládába rakjuk, és válogatjuk és úgy visszük a piacra, amikor már érett.”

A napsolya jótékony hatással van az egész szervezetre és napi szinten ajánlott a fogyasztása - mondja Serfőző Jenő, aki családjával már több éve foglalkozik a gyümölcs termesztésével.

Serfőző Jenő, termelő, Horgos: „Erre a vidékre a rómaiak hozták be, ők már gyógyításra használták fel. A gyulladásos betegségekre jó, C-vitamin, a B-vitamin minden változata van benne, pektin van benne, tehát az egész emésztőszervrendszerre jó hatással van.”

A Serfőző család a naspolya egy részét a magyarkanizsai piacon értékesíti, 120 dinárért kilogrammját. Elmondásuk szerint aki egyszer rákapott a gyümölcsre, az visszatérő vásárlóként minden évben keresi a naspolyát az év ezen időszakában. A gyümölcsből lekvárt készíthetünk, de magjából és leveléből tea is főzhető, ami vitaminbombaként hat a szervezetünkre.

naspolya
termesztő
Horgos

Most

Népszerű