Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ne csak a cégnek legyen jó, hanem a körülötte élőknek is!

2018.12.07
17:53
2018.12.07
19:25
Forrás
Pannon RTV
A közösségi gazdaságról és a szociális hátterű vállalkozásokról tartott előadást a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Egyetemen Luigino Bruni olasz filozófus, teológus, gazdaságtörténész.

Az előadáson bemutatták az olaszországi egyetemi tanár első szerb nyelvre lefordított könyvét, amely a napokban jelent meg a kevevári Oros Angéla fordításában. Oros Angéla, a Közösségi Gazdasági Mozgalom Bizottságának tagja, Kevevára: „Ez arról szól, hogy hogyan kellene a viszonyokat a gazdaságban megváltoztatni ahhoz, hogy a földünk egy jobb hely legyen az életre. Maga a Közösségi Gazdaság Mozgalom meg arról szól, hogy minél több szegénynek segíteni, hogy jobban éljenek. És ez egy világszintű mozgalom.”

Pannon RTV

Luigino Bruni professzor ígéretesnek mondta a közösségi gazdaság kilátásait Szerbiában, amely az elmúlt 27 év alatt az egész világra kiterjedt. „Elsősorban Olaszországban, Franciaországban, Brazíliában, Argentínában, valamint Afrika azon országaiban, ahol nincsenek katonai összetűzések. Azokban az országokban, amelyekben az embereket érdekli a szegényeknek a sorsa. Sokat dolgozunk a fiatalokkal. Megpróbáljuk már a legkisebbeket is megismertetni az új gazdasági látásmóddal.”

Pannon RTV

A Közösségi Gazdaság Mozgalom 1991-ben indult Chiara Lubich katolikus aktivista és a Fokoláre Mozgalom alapítója kezdeményezésére. A cél olyan vállalatok létrehozása, amelyek a jövedelmük egy részét a közösségre, a szegények megsegítésére fordítják. Másrészt, munkát adnak az embereknek. Körmöci Veronika, vállalkozó, Magyarkanizsa: „Úgy éreztem, hogy kell, hogy segítsek a szegényeken. És arra gondoltam, hogy ha én önálló vállalkozó leszek, akkor sokkal többet tudok előremozdítani, már anyagiakban, jobban tudom segíteni. Munkát tudok adni az embereknek, másképp tudok velük foglalkozni, mint, ahogy a vállalatban.”

Pannon RTV

Szerbia területén 1993 óta léteznek ilyen vállalatok. Jelenleg 21 van belőlük. Oros József, vállalkozó, Kevevára: „A mi cégünkben vagyunk öten. Gyakorlatilag úgy alakultunk meg, hogy tönkrement a vállalat, ahol dolgoztunk. Valamit kezdeni kellett. Mi, akik ismertük ezt a lehetőséget, megnyitottuk a céget, és most dolgozik öt munkás. Így több család is ebből meg tud élni.”

A beszélgetésen a könyv szerzője mellett az egyetemistákkal néhány szerbiai és külföldi vállalkozó is megosztotta tapasztalatait.

közösségi gazdaság
Luigino Bruni
Nagybecskerek

Most

14:01

A Szputnyik második adagját vették fel Zentán

85-en kapták meg vasárnap délelőtt a Szputnyik V második dózisát Zentán. A községben eddig mintegy 7500 adag vakcinát adtak be. Az illetékesek remélik, hogy májusban elérhetik akár a 40-50 százalékos oltottságot a felnőtt lakosság körében.
12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!