Ugrás a tartalomra

Nedimović: Várhatóan hét-tíz napig tart az orosz importstop

2018-08-15
14:40
2018-08-16
09:44
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Héttől tíz napig tarthat az őszibarack kiviteli tilalma Oroszországba és csak egy ideiglenes intézkedésről van szó - jelentette ki Branislav Nedimović a Szerbiai RTV híradójában.

A szerb mezőgazdasági miniszter kiemelte, Moszkva régiókra osztaná Szerbiát, hogy kiderüljön, mely térségekben jelent meg a gombásodás és ne legyen érvényes a tilalom az egész ország területére.     
 

Pixabay/Bru-nO

Februárban permetezték először az őszibarackot a Duna-menti gazdák. A sok csapadék miatt a szokásosnál gyakrabban. A kialakult helyzet miatt a gyümölcs 30-40 százaléka tönkrement - mondják az udovicei termesztők. Aleksandar Nikolić, termesztő, Udovice: „Lassan véget ér az idény, tehát nem is maradt túl sok áru sem, talán a hűtőházakban. Mitévők legyünk? Ez egy magasabb rendű erő.”

Nem lesz számottevő a kiesés - mondja Nebojša Milosavljević, a Növényvédelmi Igazgatóság vezetője.
Nebojša Milosavljević, igazgató, Növényvédelmi Igazgatóság: „Történ ilyen. Kifejezetten azokban az években, mint amilyen 2018. Idén sok volt az esős nap, főleg júliusban, az érés és a szedés idején. A vegyszeres védelem egy kicsit hiányos volt, nem lehetett megfelelően elvégezni.”

Pannon RTV

Egyébként kiválóan halad a gyümölcsök exportja Oroszországba - fogalmazott a szerb agrártárca vezetője. Idén már 110 ezer tonnát vittek ki mintegy 150 millió euró értékben. Hozzátette, a gombafertőzés az esős időszak következménye és az egészségre egyáltalán nem veszélyes. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „Az őszibarack gond nélkül fogyasztható. Arról van szó, hogy amikor egy pötty megjelenik, az még nem jelenti azt, hogy az egész növény fertőzött. Elég, ha megjelenik egy pötty, mivel az oroszok a legjobb minőséget követelik. Így kell erre tekinteni.”

Aggodalomra nincs ok, a gyümölcs jól terem, egyes fajtáknál még túltermelés is van, ezért egyes gyümölcsök ára eshet. Ezt a kínálat-kereslet aránya határozza meg - tette hozzá a tárcavezető.   

őszibarack
Oroszország
kivitel
import
tilalom

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.