Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Nehéz helyzetben a palicsi vendéglátósok – az újévi ünnepektől várnak javulást

2020.12.14
13:29
2020.12.14
18:28
Forrás
Pannon RTV
Jelenleg szinte üresek a palicsi hotelek és vendégházak szobái. A vendéglátósok az erős nyári és kora őszi forgalom után abban bíznak, hogy az újévi ünnepekre ismét megtelnek a kapacitásaik.

Az állami segítséget a legtöbben nem tudták igénybe venni, mivel csak kevesen működnek hotelként.

Festői környezet, friss levegő várja a turistákat Palicson. Azonban a tóparti sétány teljesen üres. A szálláskapacitások is csak nagyon kis mértékben vannak kihasználva.

Az egyik legnagyobb palicsi hotel 44 szobája közül jelenleg csak három foglalt. A Szabadka melletti turisztikai központban télen egyébként sem jellemző a nagy forgalom, de most különösen siralmas a helyzet.

Homolya Levente, recepciós, Palics: „A nyárhoz képest egy teljesen más kép van. Mivel Palicson itt telente sajnos semmilyen opció nincsen, mint például nyaranta a medencézés, fürdés, lovaglás, egyéb dolgok. Úgyhogy elég rossz a helyzet.”

Palicson mintegy száz épületben több mint ezer szálláshely várja a turistákat. Az idei nyári és kora őszi szezonban még több hely telt meg, mint a korábbi években. Az október, a november és a december viszont nagyon gyengének bizonyul a szállásadók számára. A legtöbben abban bíznak, hogy az újévi ünnepekre fellendül a forgalom.

Zsigmond Erzsébet, vállalkozó, Palics: „Várható, hogy újévre, mert hívtak. Tegnap is hívtak. Úgy beszéljük meg a vendégekkel, hogy mivel van kiszállításunk, van konyhánk, a vendéglő nem dolgozik, de odaviszik helybe, vagy a vendégek lejönnek a konyhához, elviszik a szobához és elfogyasztják. Udvarunk van, mert van, aki azt kérdezi azonnal, hogy van-e kert, vagy ahova ki tudnak levegőre menni. Tehát ne kapun kívül, hanem az udvarban.”

A koronavírus-járvány miatt a szerb kormány már többször segítette a hoteleket és vendéglátóipari egységeket. Ez a legtöbb palicsi szállásadót azonban nem érintette.

Ricz András, vállalkozó, Palics: „Palicson több mint száz egyéni vendéglátóhely van, akik szálláskiadással foglalkoznak. Ezek közül nagyon kevés, aki cégként, bejelentett módon működteti. Inkább kihasználva az adófeltételeket, magánszemélyként dolgozik. Úgyhogy ez őket nem érinti. Szerintem azt a néhány nagyobb hotelt, akik tényleg komolyabban csinálják, azokat érintik ezek a kedvezmények.”

Palicson várhatóan jövőre adják át a wellnessközpontot és más turisztikai lehetőségek is lesznek, amik ahhoz járulnak hozzá, hogy több éjszakát itt töltsenek a vendégek. A szállásadók bíznak abban, hogy ennek köszönhetően a következő évben már megtelnek a szobák.

hotel
vendéglátóhely
turizmus
Homolya Levente
Zsigmond Erzsébet
Ricz András

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.