Ugrás a tartalomra

Nehéz helyzetben a sertéstenyésztők

2022.11.16
12:11
2022.11.16
15:21
Forrás
Pannon RTV
Igaz, a felvásárlási ár növekedett, azonban az sertéstenyésztők továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen a takarmányárak is drasztikusan megemelkedtek az elmúlt időszakban.

Az év elején csekély volt a kereslet a hízó iránt, akkor 200 dinár körül alakult a kilónkénti felvásárlási ár, most viszont már 250-300 dinár között van. A malacok felvásárlási ára 260-280 dinárról 350 dinárra ugrott. Ennek ellenére az állattenyésztők továbbra is nehéz helyzetben vannak.

Az adorjáni Vajda István 2008 óta foglalkozik sertéstenyésztéssel. Jelenleg 45 kocája van és közel 80 malacot nevel. Az idei aszály az ő gazdaságát is érintette, hiszen a betakarított takarmány nem fedezi a jószágok szükségleteit.

„A sertéstenyésztőkre nézve katasztrofális a helyzet, és tovább nő a probléma. Fogy a takarmány, jön a tavasz, a befektetések nőnek, a magok elfogynak, már most a második tonna kész takarmányt veszem, amivel elősegítem, hogy ne fogyjon annyi takarmány a sajátomból, ez már nekem mínusz.”

Szabó Józsefék is malacokat nevelnek és értékesítenek. Jelenleg 50 anyakocájuk és több mint 100 kismalacuk van. Gazdaságuk bővítését tervezték, de erre most nincs lehetőségük.

„Per pillanat kicsit megmozdult az ára, de egész éven keresztül gyenge ára volt neki. Mi is terveztünk bővítést, felépítettünk egy új épületet, ami három éve üresen áll, berendezést is meghoztuk Németországból és úgy áll, de arra felé kacsingatunk, hogy megelégszünk azzal, ami van.”

A községben is tapasztalható, hogy többen felszámolták a gazdaságukat. Az állattenyésztők nem tudnak lépést tartani a megemelkedett árakkal és az alacsony felvásárlási árakkal.

Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke kiemelte: „Nagyon nagy gond, hogy az állam nem ismerte el a területünket, mint katasztrófa sújtott terület, mert nagyon komolyan, itt 90-95 százalékban megsemmisült a kukorica termés, ami a jószágok fő takarmánya.”

A jószágtartók a közelgő ünnepek miatt nagyobb keresletben bíznak

sertéstenyésztés
Magyarkanizsa
Adorján
Vajda István
Szabó József
Bata Erzsébet

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű