Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nehéz helyzetben a sertéstenyésztők

2022.11.16
12:11
2022.11.16
15:21
Forrás
Pannon RTV
Igaz, a felvásárlási ár növekedett, azonban az sertéstenyésztők továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen a takarmányárak is drasztikusan megemelkedtek az elmúlt időszakban.

Az év elején csekély volt a kereslet a hízó iránt, akkor 200 dinár körül alakult a kilónkénti felvásárlási ár, most viszont már 250-300 dinár között van. A malacok felvásárlási ára 260-280 dinárról 350 dinárra ugrott. Ennek ellenére az állattenyésztők továbbra is nehéz helyzetben vannak.

Az adorjáni Vajda István 2008 óta foglalkozik sertéstenyésztéssel. Jelenleg 45 kocája van és közel 80 malacot nevel. Az idei aszály az ő gazdaságát is érintette, hiszen a betakarított takarmány nem fedezi a jószágok szükségleteit.

„A sertéstenyésztőkre nézve katasztrofális a helyzet, és tovább nő a probléma. Fogy a takarmány, jön a tavasz, a befektetések nőnek, a magok elfogynak, már most a második tonna kész takarmányt veszem, amivel elősegítem, hogy ne fogyjon annyi takarmány a sajátomból, ez már nekem mínusz.”

Szabó Józsefék is malacokat nevelnek és értékesítenek. Jelenleg 50 anyakocájuk és több mint 100 kismalacuk van. Gazdaságuk bővítését tervezték, de erre most nincs lehetőségük.

„Per pillanat kicsit megmozdult az ára, de egész éven keresztül gyenge ára volt neki. Mi is terveztünk bővítést, felépítettünk egy új épületet, ami három éve üresen áll, berendezést is meghoztuk Németországból és úgy áll, de arra felé kacsingatunk, hogy megelégszünk azzal, ami van.”

A községben is tapasztalható, hogy többen felszámolták a gazdaságukat. Az állattenyésztők nem tudnak lépést tartani a megemelkedett árakkal és az alacsony felvásárlási árakkal.

Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke kiemelte: „Nagyon nagy gond, hogy az állam nem ismerte el a területünket, mint katasztrófa sújtott terület, mert nagyon komolyan, itt 90-95 százalékban megsemmisült a kukorica termés, ami a jószágok fő takarmánya.”

A jószágtartók a közelgő ünnepek miatt nagyobb keresletben bíznak

sertéstenyésztés
Magyarkanizsa
Adorján
Vajda István
Szabó József
Bata Erzsébet

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.