Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nehéz helyzetben vannak a vajdasági szarvasmarha tenyésztők

2020-08-05
10:12
2020-08-05
17:55
Forrás
Pannon RTV
A jelenlegi felvásárlási árak jóval 2 euró alatt alakulnak, ez pedig nem fedezi a gazdák költségeit sem. Ezért sokan felhagynak a tenyésztéssel, míg mások új húsmarha fajtákkal próbálkoznak.

A sertéstenyésztők jelenleg nem panaszkodnak, a piac hosszú ideje stabil, a hízók kilónként 150 dináros áron értékesíthetők.

A szerb kormány korábbi ígérete alapján, miszerint megnyílik majd a török piac és a szarvasmarha termelők 2,5 euró körüli áron szállíthatják majd jószágaikat, nem valósult meg - mondják a gazdák. Sőt a koszovói piac is bezárt a szerbiai tenyésztők előtt, ráadásul a koronavírus-járvány miatt a rendezvényeket is elnapolták. Ennek következtében a szarvasmarha tenyésztők nehézségekkel küszködnek.

Szarapka Ede, szarvasmarha tenyésztő: "A kisborjút amikor megvásároljuk körül belül 650 eurós árban, a mi számításaink szerint, ahhoz hogy kifizetődő legyen minimum két eurós árat kellene, hogy kapjanak érte mert az az átlag amivel eladjuk őket ez a 600 és 700 kiló között van. Tehát amikor megkapjuk a borjú árának a dupláját és levonjuk a takarmányt akkor elérjük azt az eredményt a támogatással együtt, hogy mégis megérje. De ebben a pillanatban sajnos a 150 dinár az szűk 1,27 euró, és ez katasztrofális."

Stabil körülmények uralkodnak az elmúlt pár évben a sertéstenyésztésben, mondta el Tomik Nimród topolyai tenyésztő. A sertés ára 140-150 dinár alá nem süllyedt, de a 170-180-os maximumokat sem haladta meg.

"Nagyon bízunk abban, hogy ez nem fog lejjebb menni, hiszen az elmúlt években még az volt a tendencia, hogy a sertésnek az ára nyaranként, július-augusztus-szeptemberben mindig inkább felfelé szokott menni és most pont a fordítottja van. Az, hogy ennek mi lehet az oka, általában azt szokták mondani, hogy külföldről hoznak be vagy élő sertést vagy hasított sertést, valamint többen panaszkodnak arra is, hogy a vírus miatt a turizmus is leállt. És az ott felszolgált húsoknak is visszaesett a forgalma és ez is kihatással lehet a sertés felvásárlási árára."

A malac élő súlyának ára is változatlan. Bár a malacok oltása 50-60 dinárral megemeli az árukat, a kisebb kereslet ellenére még mindig 230, illetve 240 dinárért értékesíthetők - mondta a gazda.

szarvasmarha
tenyésztő
felvásárlási ár
sertés
piac

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.