Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nehéz kérdés lehet a fűtés télen

2022.05.11
09:45
Forrás
Pannon RTV
Közel 50 százalékos drágulást tapasztalhattak azok, akik az elmúlt időben tűzifát vásároltak.

Míg tavaly 6-6,5 ezer dinárt fizettek egy köbméter kemény fáért az emberek, addig az idén 8-8,5, de néhol 9,5 ezret is elkérhettek az eladók.

Pannon RTV

A húsvéti ünnepek elmúltával az emberek megrohamozták a fatelepeket és az árakról érdeklődtek. Sokan szeretnék időben beszerezni a télirevalót, viszont a kínálat nagyon kicsi, főleg szénből – mondják a fatelep-tulajdonosok. Nagy kérdés az is, hogy lesz-e télen gáz és mennyiért Szerbiában a jelenleg zajló orosz-ukrán háború miatt.

Pannon RTV

Egy kevés fa és egy kis szén. Ez a látvány fogadta stábunkat az egyik szabadkai fatelepen. Nagy hiánnyal küzdenek az eladók, ugyanis nehéz beszerezni a télirevalót és az árak is drasztikusan megemelkedtek. Az illetékesek elsősorban a nyersanyaghiánnyal magyarázzák ezt, ami tovább emelkedhet, amennyiben az orosz-ukrán konfliktus gazdasági hatásai erősen érezhetőek lesznek Szerbiában is. 

A behozatali banovići barnaszén márciusban 10 euróval megdrágult, emiatt most 17.100 dináros tonnánkénti áron kapható ezen a fatelepen. A keményfa, a bükk, a tölgy és az akácfa 8300 dinár köbméterenként. 

Pannon RTV

Jelenleg csak akácfa kapható egy másik szabadkai fatelepen, 8500 dináros köbméterenkénti áron, szállítással és vágással együtt Szabadka területén. A jövő hét folyamán tölgy és bükkfa érkezik, ezek árairól viszont nem tudott pontos információval szolgálni a tulajdonos. Nagy a kereslet, rengetegen érdeklődnek, csak nincs mit kínálni a vásárlóknak, legalábbis kevés és az ár sem fix – vallja Pálfi Karolina. Itt kellene lennie a szénnek, de a helyén már a fű is kinőtt. Tavaly május óta nem tudtak szárított szenet beszerezni, szeptember-október folyamán pedig csak kolubarai lignit állt a vásárlók rendelkezésére. Akik eddig szénnel tüzeltek, most a fa ára iránt érdeklődnek, hiszen félnek attól, hogy ha nem lesz szén, az idén tüzelő nélkül maradnak.

A szabadkai Elizijum nyugdíjasokat tömörítő egyesületben január óta előjegyzést vezetnek a tüzelőanyagok igénylésére, amire már eddig több mint 1000-en jelentkeztek. A fatelepeken kialakult hiány ellenére a nyugdíjasok biztosak lehetnek benne, hogy megkapják a beígért mennyiséget, hiszen a fatelepeket szerződés köti – mondta Berkes Béla, az egyesület elnöke.

Pannon RTV

Nagy bizonytalanságban vannak most azok is, akik eddig gázzal fűtöttek. Jelenleg még olcsó, és el is jut az országba, de az orosz-ukrán háború még nagyban befolyásolhatja ezt a folyamatot. Mint ismeretes Szerbia Oroszországtól szerzi be a földgázt a balkáni áramlat nevű vezetéken keresztül. Az útvonal azonban veszélyben van, hiszen az oroszok leállították a földgázszállítást Bulgáriába. Ennek ellenére a vezeték működhet, tehát végigutazhat rajta a gáz Szerbiába, csak a bolgárok nem kapnak belőle. A nagy kérdés csak az, hogy Szerbia meddig tart ki amellett, hogy nem vezet be semmiféle szankciót Oroszországgal szemben, hiszen ha ez bekövetkezik számítani lehet Putyin válaszára. Ana Brnabić a gázkrízisre reagálva azt mondta: nem tart attól, hogy a bolgárok megcsapolnák a területükön áthaladó gázt, ha ez megtörténne, akkor már nem beszélhetnénk szerződési kötelezettségekről. Egyelőre van szerződés és van gáz – emelte ki a szerb kormányfő. Az viszont, hogy fűthetnek-e majd gázzal idén télen is a szerbiai lakosok, és mennyiért egyelőre még a jövő titka.

fa
akác
szén
tüzelés
tüzelő
tüzelőanyag

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű