Ugrás a tartalomra
Posta, Szerbia
Pannon RTV

Nem Ön az egyedüli, aki nem tudja, hogy van pénze a postán!

2017-10-11
14:51
2017-10-11
22:54
Forrás
Pannon RTV
Érdemes a postára menni, mivel osztalékot fizetnek Szerbiában az ingyenrészvények tulajdonosainak.

Mintegy 4 millió 800 ezer szerbiai polgár kapott eddig egyenként öt részvényt a Szerbiai Kőolajipari Vállalattól és egyet a Nikola Tesla Repülőtértől. A Telekomtól minden erre jogosult polgár birtokában 31 részvény van, ezekkel kereskedni nem lehet, ezért áruk sincs a börzén, de osztalékot ezekért is fizetnek.     

Azok, akik nem adták el az ingyenrészvényeiket és az elmúlt évek során egyáltalán nem vettek fel osztalékot, most akár több ezer dinárra is számíthatnak. Az eljárás nagyon egyszerű, be kell menni a legközelebbi postahivatalba és csak az igazolvány felmutatásával a hivatalnokok rögtön leellenőrzik, hogy van-e a számlánkon pénz. Sőt, azt azonnal ki is fizetik. A hajdújárási postára betérők közül erről senki sem tudott. Stábunktól értesültek az osztalék kifizetéséről. Leellenőrizték és szinte mindegyikük kapott pénzt. Baka József, Ludas: „Abszolút nem hallottam, de most bementem a postára és az igazolvánnyal kaptam pénzt. 4300 dinárt.”

Göcő Norbert, Nosza: „Nem hallottam róla, de most, ahogy voltam benn a postán, van 375 dinár. Nem vettem fel, hátha szaporodik.”

A törvény értelmében minden polgár, aki jogosult az ingyenes részvényekre, eddig öt NIS-részvényt kapott és egyet a repülőtértől. A NIS és a repülőtér az ingyenes részvények mellett az elmúlt néhány évben is fizetett ki nyereség utáni osztalékot. A Telekom Srbija is fizet osztalékot. A postai számláról történő pénzfelvételi eljárás nem bonyolult, csak személyi igazolvány kell hozzá, s a pénzt azonnal kifizetik. Ha valaki úgy dönt, hogy a NIS-től vagy a repülőtértől származó részvényeivel a belgrádi tőzsdén akar kereskedni, az eljárást ugyanezen a helyen lehet megindítani. A 4 millió 800 ezerből eddig mintegy két és fél millió polgár adta el az ingyenrészvényeit. Ők nem kapnak osztalékot, azoknak pedig, akik nem adták el mindet, a még birtokukban levőkért jár osztalék.

Zombori Imre, közgazdász: „Az osztalék kifizetése minden ügyviteli év után történik, tehát a részvényesek közgyűlése, illetve az igazgatóbizottság az adott vállalatban dönt arról, hogy a megvalósított profitnak hány százalékát fogják kifizetni osztalék formájában.”

A közgazdász szerint az ingyenrészvények tulajdonosai, azaz a polgárok, valószínűleg azért nem tudnak az osztalékok kifizetéséről, mert az erről szóló határozatot általában csak az illető részvénytársaságok, adott esetben a NIS, a repülőtér és a Telekom honlapján jelentetik meg. 

ingyen részvény
osztalék
Szerbiai Kőolajipari Vállalat
Nikola Tesla repülőtér

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.