Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nem bízzák a véletlenre a termést az észak-bácskai gazdák

2021.06.09
20:49
2021.06.10
07:46
Forrás
Pannon RTV
Jégvédelmi háló és biztosítás - felkészültek a gazdák az esetleges jégverésre?
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nem bízzák az időjárás viszontagságaira a termést az észak-bácskai gyümölcstermesztők. Jégvédelmi hálókat szerelnek fel a fák fölé vagy biztosítást kötnek a terményre, ezzel is csökkentve a lehetséges anyagi károk mértékét.

Mészáros Gábor királyhalmi gyümölcstermesztő almafái fölé szerelik fel a nemrég megvásárolt jégvédelmi hálókat. Majdnem másfél hektáron elterülő almaültetvényt borít be, amely egyik részén már 2018 óta van jégvédelmi háló. Csak a felhelyezés igényel hosszadalmasabb és bonyolultabb munkát.

Az észak-bácskai gazdák közül többen biztosítást kötnek a jégkár enyhítésére. A horgosi Serfőző Jenő már öt éve teszi ezt. Szakértő segítségét kéri, hogy jobban átlássa a biztosító ajánlatát.

Ábrahám Sándor is öt éve köt biztosítást a növényi kultúrákra. Elmondta, szinte minden évben elverte a jég a termést. Szerinte a legjobb május elején megkötni a biztosítást, tehát nem kell megvárni az utolsó pillanatot.

A jégvédelmi háló mellett az is fontos érv, hogy nemcsak a jégtől óvja meg a növényeket, hanem külön mikroklímát biztosít, tehát a nyári melegben a háló alatt néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk, mint a szabad ég alatt és a napfény káros hatásaitól is megvédi a termést.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes a Közügyekben a vajdasági jégvédelmi rendszer automatizálásáról beszélt, és azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban milyen támogatásokat nyújtottak a termelőknek a jégvédelem területén.

Az elkövetkező 30 hónapon belül a bajsai és a számosi radarközpontot automatizálják. Tavaly a Fruska gora-i központ ilyen jellegű fejlesztése kezdődött, és mostanra be is fejeződött, a többi korszerűsítése pedig a folyamat második lépcsőfoka - mondta a Közügyekben Ótott Róbert. A tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes hozzátette, ezzel a három központtal lefedik Vajdaság egész területét, az automatizálással pedig azt érik el, hogy a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet riasztásával automatikusan lövik ki a jégelhárító rakétákat.

„Az emberi faktort ilyen szempontból ki tudjuk küszöbölni. Nem kell kimenni, nem kell ott, a helyszínen elindítani ezeket a rakétákat, időt és energiát spórolunk meg ilyen szempontból, és természetesen a hatékonyság is javul.”

389 kilövőállomás van Vajdaságban a 3 radarközponton belül, és mindegyik egyenként több mint 700 ezer hektár földterületet fed le. Nagyon fontos az automatizálás, mert nemcsak a mezőgazdasági területeket tudjuk ezzel védeni, hanem a városokat, az ingatlanokat, ingóságokat, járműveket - szögezte le a titkár.

jégvédelem
jégvédelmi háló
gyümölcstermesztő
Királyhalom
termelő
Serfőző Jenő
termelő
Horgos
Ábrahám Sándor
Hajdújárás
Mészáros Gábor

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.