Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nem bízzák a véletlenre a termést az észak-bácskai gazdák

2021.06.09
20:49
2021.09.18
12:41
Forrás
Pannon RTV
Jégvédelmi háló és biztosítás - felkészültek a gazdák az esetleges jégverésre?
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nem bízzák az időjárás viszontagságaira a termést az észak-bácskai gyümölcstermesztők. Jégvédelmi hálókat szerelnek fel a fák fölé vagy biztosítást kötnek a terményre, ezzel is csökkentve a lehetséges anyagi károk mértékét.

Mészáros Gábor királyhalmi gyümölcstermesztő almafái fölé szerelik fel a nemrég megvásárolt jégvédelmi hálókat. Majdnem másfél hektáron elterülő almaültetvényt borít be, amely egyik részén már 2018 óta van jégvédelmi háló. Csak a felhelyezés igényel hosszadalmasabb és bonyolultabb munkát.

Az észak-bácskai gazdák közül többen biztosítást kötnek a jégkár enyhítésére. A horgosi Serfőző Jenő már öt éve teszi ezt. Szakértő segítségét kéri, hogy jobban átlássa a biztosító ajánlatát.

Ábrahám Sándor is öt éve köt biztosítást a növényi kultúrákra. Elmondta, szinte minden évben elverte a jég a termést. Szerinte a legjobb május elején megkötni a biztosítást, tehát nem kell megvárni az utolsó pillanatot.

A jégvédelmi háló mellett az is fontos érv, hogy nemcsak a jégtől óvja meg a növényeket, hanem külön mikroklímát biztosít, tehát a nyári melegben a háló alatt néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk, mint a szabad ég alatt és a napfény káros hatásaitól is megvédi a termést.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes a Közügyekben a vajdasági jégvédelmi rendszer automatizálásáról beszélt, és azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban milyen támogatásokat nyújtottak a termelőknek a jégvédelem területén.

Az elkövetkező 30 hónapon belül a bajsai és a számosi radarközpontot automatizálják. Tavaly a Fruska gora-i központ ilyen jellegű fejlesztése kezdődött, és mostanra be is fejeződött, a többi korszerűsítése pedig a folyamat második lépcsőfoka - mondta a Közügyekben Ótott Róbert. A tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes hozzátette, ezzel a három központtal lefedik Vajdaság egész területét, az automatizálással pedig azt érik el, hogy a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet riasztásával automatikusan lövik ki a jégelhárító rakétákat.

„Az emberi faktort ilyen szempontból ki tudjuk küszöbölni. Nem kell kimenni, nem kell ott, a helyszínen elindítani ezeket a rakétákat, időt és energiát spórolunk meg ilyen szempontból, és természetesen a hatékonyság is javul.”

389 kilövőállomás van Vajdaságban a 3 radarközponton belül, és mindegyik egyenként több mint 700 ezer hektár földterületet fed le. Nagyon fontos az automatizálás, mert nemcsak a mezőgazdasági területeket tudjuk ezzel védeni, hanem a városokat, az ingatlanokat, ingóságokat, járműveket - szögezte le a titkár.

jégvédelem
jégvédelmi háló
gyümölcstermesztő
Királyhalom
termelő
Serfőző Jenő
termelő
Horgos
Ábrahám Sándor
Mészáros Gábor
Hajdújárás

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 15:42

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.
12:51, Frissítve: 12:56

Missziós napok Adán

Indiából, Ghánából, Indonéziából és Felvidékről származó verbiták hirdetik a kereszténységet, fiatalok és idősek számára egyaránt az adai Szentháromság Plébánia szervezésében megvalósuló eseményen.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.