Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem fagytak el a barackfák Észak-Bácskában

2019-03-14
13:44
2019-03-14
16:46
Forrás
Pannon RTV
Nem tettek kárt a vajdasági barackosokban a reggeli fagyok. A gyümölcsösökben már a munkálatok is megkezdődtek. Egy-két héten belül ki is virágozhatnak a fák.

Egyes helyeken megkezdődtek már a munkálatok a barackosokban. Ugyanis a termelők egy része attól fél, hogy elkésik a metszéssel. Az elmúlt napokban bekövetkezett mínusz 4-5 fokos lehűlés nem volt negatív hatással a barackfákra. A termelők szerint ha az elkövetkező időszakban nem következik be egy mínusz 10 fokos lehűlés, akkor az idei évben szép termésre számíthatunk.

Egészségesek a barackfák virágbimbói a noszai gyümölcsösökben. Az apró virágkezdeményben már a porzót és a bibét is láthatjuk. Nagy György József termelő szerint ha továbbra is marad a tavaszias időjárás, akkor egy-két héten belül kivirágoznak a fák. „Ez a fagy nem ártott neki. Az előző időszakban ez a felmelegedés megindította a nedvkeringést. Ettől tartok egy kicsit. Most még nincs baj. Ezt a fagyat még kibírta. Szerintem egy mínusz 7-8 fokot még kibír.”

A napokban, a hajnali órákban a hőmérséklet -5 fok körülire csökkent. Ezek azonban talaj menti fagyok voltak, ami az őszibarackra és a sárgabarackra nem voltak káros hatással. Kovács András termelő bízik benne, hogy a sárgabarack fák már a hétvégén kivirágoznak. „Nem nehéz munkálatok vannak. Permetezni, egy kicsit megritkítani. Nem szokták metszeni. Saját maga terem. Nem igényel csak permetezést. A kukac meg a monília ellen. Az már megvolt, úgyhogy a virágzás után csak permetezünk.”

Tavaly Észak-Bácska területén az áprilisban bekövetkezett komoly fagyok miatt szinte teljesen elfagytak a barackfák rügyei. A termelők bíznak benne, hogy idén jó termés lesz. A jelenlegi időjárási előrejelzések biztatóak, a fagyveszély azonban még nem múlt el.

barackfa
fagy
rügyek
gyümölcsfa

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.