Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem fagytak el a barackfák Észak-Bácskában

2019.03.14
13:44
2019.03.14
16:46
Forrás
Pannon RTV
Nem tettek kárt a vajdasági barackosokban a reggeli fagyok. A gyümölcsösökben már a munkálatok is megkezdődtek. Egy-két héten belül ki is virágozhatnak a fák.

Egyes helyeken megkezdődtek már a munkálatok a barackosokban. Ugyanis a termelők egy része attól fél, hogy elkésik a metszéssel. Az elmúlt napokban bekövetkezett mínusz 4-5 fokos lehűlés nem volt negatív hatással a barackfákra. A termelők szerint ha az elkövetkező időszakban nem következik be egy mínusz 10 fokos lehűlés, akkor az idei évben szép termésre számíthatunk.

Pannon RTV

Egészségesek a barackfák virágbimbói a noszai gyümölcsösökben. Az apró virágkezdeményben már a porzót és a bibét is láthatjuk. Nagy György József termelő szerint ha továbbra is marad a tavaszias időjárás, akkor egy-két héten belül kivirágoznak a fák. „Ez a fagy nem ártott neki. Az előző időszakban ez a felmelegedés megindította a nedvkeringést. Ettől tartok egy kicsit. Most még nincs baj. Ezt a fagyat még kibírta. Szerintem egy mínusz 7-8 fokot még kibír.”

Pannon RTV

A napokban, a hajnali órákban a hőmérséklet -5 fok körülire csökkent. Ezek azonban talaj menti fagyok voltak, ami az őszibarackra és a sárgabarackra nem voltak káros hatással. Kovács András termelő bízik benne, hogy a sárgabarack fák már a hétvégén kivirágoznak. „Nem nehéz munkálatok vannak. Permetezni, egy kicsit megritkítani. Nem szokták metszeni. Saját maga terem. Nem igényel csak permetezést. A kukac meg a monília ellen. Az már megvolt, úgyhogy a virágzás után csak permetezünk.”

Pannon RTV

Tavaly Észak-Bácska területén az áprilisban bekövetkezett komoly fagyok miatt szinte teljesen elfagytak a barackfák rügyei. A termelők bíznak benne, hogy idén jó termés lesz. A jelenlegi időjárási előrejelzések biztatóak, a fagyveszély azonban még nem múlt el.

barackfa
fagy
rügyek
gyümölcsfa

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű