Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nem kedvez a növényeknek a szárazság

2020.04.06
17:55
Forrás
met.hu
A kritikus 40 százalék alá csökkent a felső 20 centiméteres talajréteg nedvességtartalma Magyarországon.

Erősödő szárazságra hívja fel a gazdák figyelmét a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írják, a következő napokban is marad a csapadékmentes idő, ami nem kedvez a növénykultúráknak. Emlékeztettek rá, hogy csaknem egy hónapja nem érte el az országot komolyabb csapadékzóna. Emiatt már a múlt héten a kritikus 40 százalék alá csökkent a felső 20 centiméteres talajréteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén. Ugyanakkor a növények számára kedvező, hogy az elmúlt két hétben tapasztalt kemény fagy a héten már nem várható - írják közleményükben a meteorológusok.

A hűvös idő ellenére már fejlődésnek indultak az őszi kalászosok és a repce is. A búza többnyire a bokrosodás vége felé jár, egyre nagyobb területen szárba indult. A hideg ezekben a növényekben nem okozott kárt. A már virágzó, illetve sziromhullásban levő csonthéjas gyümölcsfákat azonban a múlt héten több alkalommal, a fagyzugos területeken akár négy reggelen is kár érte. A kapás növényeknél a száraz talaj okoz gondot, miután a talajhőmérséklet lassan eléri a vetéshez szükséges értéket, de a magágy előkészítése sokfelé száraz, poros talajon történik.

szárazság
növény
föld
csapadékmentes
időjárás
búza
repce
gyümölcsfák
Országos Meteorológiai Szolgálat

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.