Ugrás a tartalomra

Nem kifizetődő a juhtenyésztés

2022.11.23
14:07
2022.11.23
15:56
Forrás
Pannon RTV
Hiába volt nagy kereslet a bárányra az év első felében, sajnos az elmúlt hetekben az ára 70-80 dinárral csökkent, illetve a kiszállítással is gondok vannak. Várhatóan nagyobb számú állományt februárban tudnak csak az illetékesek külföldre exportálni.

Csökkent Magyarkanizsa községben azon állattenyésztők száma, akik juhtenyésztéssel foglalkoznak. Ennek több oka is van: a tíz évvel ezelőtt felívelő ágazatra nagyban rányomta a bélyegét az elmúlt időszak: az alacsony kereslet és a még alacsonyabb felvásárlási ár.

Balázs Tibor tenyésztő éveken keresztül tartott birkákat, most üres a tanya környéke. Mint mondja, hiába volt itt a legelő, nem volt kifizetődő az állatok tartása.

„Ilyen takarmány mellett nem annyira kifizetődő semmi sem, hiszen tudjuk, hogy azt a bárányt is nagyon kell etetni, hogy jó bárányt is kapjon, sőt még a koncentrátot is elkívánja, hogy jó húsminőséget kapjon az ember.”

Borsos Csaba adorjáni felvásárló egész éven át vásárolja a jószágot. Mint mondja, az idei évi szárazság miatt több állományt is felszámoltak, miközben az ár is csökkent. A tavaszi hónapokban még 400 dinár feletti árat kínáltak a bárányért, az most kicsivel több mint 300 dinár. Az akkori magas árat a külföldre való kivitel is növelte, hiszen csak az adorjáni cég több mint tízezer jószágot szállított ki Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és a tengerentúlra, Izraelbe. A legutolsó export szeptemberben valósult meg, azóta pedig megállt a kivitel.

Borsos Csaba, felvásárló, Adorján: „Jelenleg a háború, mint minden másra, erre is rátette a bélyegét és jelenleg a világpiaci ár csökkenő tendenciát mutat, és ez miatt nem tud az ára feljebb menni, jó lesz, ha jelenleg meg tudjuk tartani a 340-350 dináros árat.”

A felvásárló elmondta, nagyobb létszámú állományt leghamarabb februárban tud értékesíteni külföldön, abban bízva, hogy addigra már egy stabilabb és jövedelmezőbb árat tud kínálni a tenyésztőknek.

juhtenyésztés
bárány
birka
állattenyésztés
Borsos Csaba
Balázs Tibor

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:49

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.
11:53, Frissítve: 11:58

Hagyományos disznótor Szajánban

A szajániak a koronavírus-járvány előtti évben szervezték meg az első hagyományos disznótort. A kényszerszünet után tegnap újra megtartották a rendezvényt a helyi önkéntes tűzoltó egyesület szervezésében.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.