Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Nem kifizetődő a juhtenyésztés

2022.11.23
14:07
2022.11.23
15:56
Forrás
Pannon RTV
Hiába volt nagy kereslet a bárányra az év első felében, sajnos az elmúlt hetekben az ára 70-80 dinárral csökkent, illetve a kiszállítással is gondok vannak. Várhatóan nagyobb számú állományt februárban tudnak csak az illetékesek külföldre exportálni.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Csökkent Magyarkanizsa községben azon állattenyésztők száma, akik juhtenyésztéssel foglalkoznak. Ennek több oka is van: a tíz évvel ezelőtt felívelő ágazatra nagyban rányomta a bélyegét az elmúlt időszak: az alacsony kereslet és a még alacsonyabb felvásárlási ár.

Balázs Tibor tenyésztő éveken keresztül tartott birkákat, most üres a tanya környéke. Mint mondja, hiába volt itt a legelő, nem volt kifizetődő az állatok tartása.

„Ilyen takarmány mellett nem annyira kifizetődő semmi sem, hiszen tudjuk, hogy azt a bárányt is nagyon kell etetni, hogy jó bárányt is kapjon, sőt még a koncentrátot is elkívánja, hogy jó húsminőséget kapjon az ember.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Borsos Csaba adorjáni felvásárló egész éven át vásárolja a jószágot. Mint mondja, az idei évi szárazság miatt több állományt is felszámoltak, miközben az ár is csökkent. A tavaszi hónapokban még 400 dinár feletti árat kínáltak a bárányért, az most kicsivel több mint 300 dinár. Az akkori magas árat a külföldre való kivitel is növelte, hiszen csak az adorjáni cég több mint tízezer jószágot szállított ki Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és a tengerentúlra, Izraelbe. A legutolsó export szeptemberben valósult meg, azóta pedig megállt a kivitel.

Borsos Csaba, felvásárló, Adorján: „Jelenleg a háború, mint minden másra, erre is rátette a bélyegét és jelenleg a világpiaci ár csökkenő tendenciát mutat, és ez miatt nem tud az ára feljebb menni, jó lesz, ha jelenleg meg tudjuk tartani a 340-350 dináros árat.”

A felvásárló elmondta, nagyobb létszámú állományt leghamarabb februárban tud értékesíteni külföldön, abban bízva, hogy addigra már egy stabilabb és jövedelmezőbb árat tud kínálni a tenyésztőknek.

juhtenyésztés
bárány
birka
állattenyésztés
Borsos Csaba
Balázs Tibor

Most

19:14, Frissítve: 20:46

Olcsóbb lett a disznóhús

Néhány hét alatt közel 100 dinárt csökkent a sertés élő súlyának kilogrammonkénti ára. Jelenleg mintegy 200 dinárt adnak kilogrammjáért, viszont az ár naponta ingadozik.
16:29, Frissítve: 16:35

Európa újabb válaszút előtt

Ne hagyjuk, hogy az illegális migráció és a menekültkérdés összemosásával a valóban rászorulóknak fordítsanak hátat - Hölvényi György sajtóközleménye.
15:22, Frissítve: 19:07

Újvidék Város napja

Ma van Újvidék Város napja. 1748 február elsején emelte Mária Terézia szabad királyi városi rangra Újvidéket. A 275. évfordulóról a Szerb Nemzeti Színházban emlékeztek meg politikusok, közéleti személyek.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.