Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Nem lesz rekordtermés idén búzából és árpából Szabadka térségében

2022.06.22
09:46
2022.06.22
16:06
Forrás
Pannon RTV
Sőt, az átlagnál is alacsonyabb lehet a hozam. Jelentősebb betegségek nem jelentek meg, viszont a csapadék későn érkezett ezekre a kultúrákra - számolt be a helyzetről Bognár Pásztor Hajnalka a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

Szabadka térségében évente 20-21 ezer hektárnyi területet vetnek be búzával, 3,5-4 ezret pedig árpával.

Pannon RTV/Apczi Jenő

A szabadkai önkormányzat kamattámogatási programjával igyekszik segíteni a gazdákat, illetve a talaj termőképességének vizsgálatára is szerveznek ingyenes akciót.

Bognár Pásztor Hajnalka, mezőgazdasági megbízott, Városi Tanács, Szabadka: „Az idén is a Szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat volt az egyedüli, aki jelentkezett, s megkapta a munkát, úgyhogy a termelők már jelentkezhetnek náluk. Ez azt jelenti, hogy privát parcellákról van szó. A szántóföldi növénytermesztőknek és zöldségtermesztőknek bejelentett gazdaságonként 10 mintát van lehetőségük beadni ingyenes talajanalízisre, a gyümölcs- és szőlőtermelőknek 20 mintára van lehetőségük, azért, mert ott két mélységből veszik a mintákat, ezért a dupla szám, és a talajanalízissel egyetemben kapnak tápanyag-utánpótlási javaslatot, tehát meg kell, hogy mondják, mit terveznek jövőre, és egy tápanyag-utánpótlási javaslatot fognak kapni.”

árpa
búza
terméshozam
terméscsökkenés
mezőgazdaság

Most

17:14, Frissítve: 17:28

Hőség, vízpart, leégés

Az év eddigi legmelegebb időszaka elé nézünk térségünkben. Sokan a vízpartokon keresnek menedéket a kánikulában. Itt könnyebb elviselni a rekkenő hőséget, de több dologra is oda kell figyelnünk az egészségünk érdekében.
16:50, Frissítve: 17:02

Hiány helyett többlet

Vajdaság 2021-es költségvetésének a végrehajtásáról szóló jelentés volt a Tartományi Képviselőház ülésének a középpontjában. Az állami számvevőszék negyedik alkalommal adott pozitív véleményt a vajdasági büdzsé kiadásairól.
15:21, Frissítve: 16:37

Szépül a Róka tanya - épül a Róka Fest

Végéhez ért az Etnolife Egyesület alkotótábora, ahol több mint 30 fiatal építette és szépítette a noszai Róka Tanya udvarát. A tábor A fiatalok követik a hagyományokat elnevezésű határon átívelő IPA Projekt része.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.