Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem szabad elhanyagolni a gombabetegségek elleni védekezést

2019-05-30
17:17
2019-05-30
18:17
Forrás
Pannon RTV
Ezernél is több gazda érkezett az Újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet hagyományos tavaszi határjárására.

Megtekintették a legújabb nemesítésű kalászosokat és olajrepcét, valamint termesztéstechnológiai tanácsot kértek a szakemberektől. A 80 éves múlttal rendelkező vetőmagtermelő cég fajtáit a világ több országában is elismerik és alkalmazzák.

Az összejövetelen a legnagyobb figyelmet az új- és régi nemesítésű kalászos gabonák keltették. A növényzet állapotából ítélve Kovács Nándor óbecsei gazdálkodó szerint a hónap végéig nem kezdődik meg a búza aratása: „A várt termésünk nem lesz meg, de nem lesz mégsem olyan rossza helyzet, mint ahogy elképzeltük. Az árpák már nálam is jól változtatják a színeiket, de a korai búzáim is megváltoztak.”

A szakemberek azt javasolják, hogy a gazdák most figyeljenek a gombabetegségek megjelenésére, és az ellenük való védekezést ne hanyagolják, mert a termény még lehet jó minőségű – mondta Nemes Róbert, az Intézet agrármérnöke: „Nagyon alacsonyak a kalászosaink, de ha végiggondoljuk az ilyen időjárásban, ami az utóbbi két hétben van, én nem látok megdőlt búzát, ami önmagában csoda. Ez is jó jel, képzeljük el, ha most egy normál növekedésű búzánk lenne, fele már feküdne.”

Vuk Radojević, mezőgazdasági titkár elmondta, hogy az Intézet vezető szerepet tölt be a hazai vetőmagtermelésben és nemesítésben, ami hosszú évek munkájának és tudományos kísérleteinek az eredménye: „A nemesítés hosszú és kitartást igénylő folyamat, ami annak érdekében történik, hogy a világviszonylatban jelentkező kihívásoknak eleget tudjunk tenni. Ez elsősorban a klímaváltozásra és az új károsítók megjelenésére vonatkozik.”

Az új nemesítésű haszonnövények állapotát vizsgálva a gazdák azt is fontolóra vették, hogy miként alakulhat a kenyérgabona idei felvásárlási ára.

Újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet
Vuk Radojević

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:41, Frissítve: 16:51

Újabb 704 okostábla a vajdasági iskoláknak

Lezárult a tartományi kormány okostáblát minden iskolába elnevezésű pályázata. Vajdaság-szerte 704 új okostáblát juttattak el az oktatási intézményekbe. Használatukat a báni palotában mutatták be.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.