Ugrás a tartalomra
Költségvetési és Pénzügyi Bizottság
Pannon RTV

Nem várt többlet a tartományi költségvetésben

2017-11-14
15:30
2017-11-14
18:25
Forrás
Pannon RTV
Rendkívül jók a tartományi költségvetés eredményei - mondta Jovan Lazarov, a tartományi Költségvetési és Pénzügyi Bizottság elnöke.

Jól alakul a vajdasági költségvetés, nem várt többletet valósított meg őszig a tartomány. A 2017-es év első 9 hónapjára vonatkozó tartományi költségvetési rendelet végrehajtásáról szóló jelentést, valamint a tartományi Garanciaalap 2016-os évi gazdálkodásáról szóló jelentését vitatta meg ma Újvidéken a tartományi Költségvetési és Pénzügyi Bizottság. Mindkét jelentést pozitívan értékelték az ülésen. 

Rendkívül jók a tartományi költségvetés eredményei - mondta Jovan Lazarov, a tartományi Költségvetési és Pénzügyi Bizottság elnöke. Az idei évben ugyanis 4,4 milliárd dináros hiányt láttak előre, ugyanakkor az első 9 hónapban 4,3 milliárd dináros többlet valósult meg. Ezek alapján azt feltételezik, hogy a 2017-es évet is többlettel zárja Vajdaság - tette hozzá Jovan Lazarov. Jovan Lazarov, elnök, Tartományi Költségvetési és Pénzügyi Bizottság: „A nyereségadó és a jövedelemadó is növekedett. Ezeket a bevételeket a Szerb Köztársaság engedte át Vajdaságnak. Ez azt mutatja, hogy Vajdaság területén a gazdasági alanyok rendkívül jól teljesítettek az elmúlt évben, így a nyereségadó is növekedett. A foglalkoztatás is növekszik Vajdaságban, ami megmutatkozik a 18 százalékos jövedelemadó által.”

A tartományi Garanciaalap 2016-ban mintegy 560 millió dináros potenciállal rendelkezett. Ebből 189 millió dinárt hasznosított és összesen 56 garanciát adott ki. Đorđe Raković, igazgató, Tartományi Garanciaalap: „Ha ezt az 56 garanciát részletesen elemezzük, akkor láthatjuk, hogy a leggyakrabban a mezőgazdasági gépek, az új ipari berendezések beszerzését érintik és az energiahatékonyság területeit ölelik fel. Azt is ki kell emelni, hogy a garanciák egy részét a start up hitelekre ítéltük oda, illetve a kezdő vállalkozókat támogattuk.”

A tartományi Garanciaalap idén drasztikusan emelte az összeghatárokat. A mezőgazdasági gépek és a földvásárlás esetében például 100 000 euróról 200 000-re emelte a limitet, míg a kis- és középvállalkozások esetében a gépek és a berendezések beszerzésénél 350 000 euróra korrigálták a határt. Emellett most először rövid lejáratú hiteleket is biztosítanak a mezőgazdászoknak, amelynek köszönhetően a magvakat, a takarmányt, illetve az üzemanyagot is könnyebben vásárolhatják meg. 

tartományi költségevtés
Költségvetési és Pénzügyi Bizottság

Most

22:31

Lövöldözés volt egy texasi iskolában

A lövöldözés helyi idő szerint nyolc óra előtt tört ki a Dallastól valamivel délebbre fekvő Italy település középiskolájában. A diákokat nem sokkal később evakuálták az épületből.

Népszerű