Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nemigen lesz idén pálinka

2021.08.14
07:02
2021.08.16
22:15
Forrás
Pannon RTV
A pálinkakészítők szerint évről évre egyre nehezebb a dolguk, a viszontagságos időjárás gyakran tönkreteszi a termést.

Az idei év gyümölcstermése annyira gyenge lett, hogy a szabadkai termelők szerint az idei évre a pálinkafőzést szinte el is lehet felejteni.

Horvát Szilvia hajdújárási őstermelő többfajta gyümölcsöt is termeszt: „Ez az egyik legnehezebb év. Kezdtük kora tavasszal, amikor többszörösen fagykárok értek bennünket. Akkor azt hittük, hogy az az év legnagyobb tragédiája, amikor már láttuk, hogy jó lesz, hogyha a gyümölcsöknek a jó fele és negyede marad meg. A sárgabarackból nem maradt szinte semmi sem. Az őszibarackok már fajta függően maradtak meg, de abból is jó negyede. A meggyek is károsodtak, nem beszélve arról, hogy a kukacosodás is jelen volt.”

Pannon RTV

Mivel a szilva is nagy fagykárokat szenvedett, ezért nagyon kevés kerül eladásra idén. Dudás János évek óta árul a szabadkai nagybani piacon, számára sem kedvező az idei szilvatermés: „Nem nagy valami. Csak két méter felett található meg a fán, valamennyi alatta megfagyott. Elvitte a fagy.”

Pannon RTV

A szabadkai Varga Attila édesapjától és nagyapjától tanulta a pálinkafőzés mesterségét. Általában almából, birsből és körtéből főz pálinkát. A nehéz év ellenére bizakodó, mivel az őszi alma nyereségesnek mutatkozik: „Az idén nagy fagyok voltak, így a sárgabarackból az idén szerintem senki nem főz pálinkát. Viszont ahogy én tudom, alma lesz.”

Pannon RTV

Vukašin Rajčević is almából készít idén pálinkát: „Sajnos idén nincs gyümölcsösöm, mert kiszedtem, mivel öregek voltak a fák. Van faiskolám, szeptemberben, októberben fogom kiszedni a fákat és újra ültetni. De most veszem majd az almát, és abból fogok főzni pálinkát, amíg az én gyümölcsösöm nem áll be, hogy legyen sajátom.”

A szakemberek szerint a finom, érett gyümölcs a jó pálinka alapja. Romlott, penészes termésből tilos cefrét készíteni, mivel nem lesz finom a végeredmény.

szilva
cseresznye
meggy
pálinka
pálinkafőzés
fagykár
szárazság

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.