Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Nincs ára a hazai piacon a birkának

2021.02.03
12:55
2021.02.03
16:36
Forrás
Pannon RTV
Áron alul tudják csak értékesíteni a tenyésztők a bárányokat és a juhokat. Az év elején a felvásárlók 300 dinárt fizettek a bárányok kilónkénti élő súlyáért, most viszont jó esetben is csak 260 dinárért adnak értük.

A tenyésztők szerint egy megfelelő kereslet-kínálat rendszer kialakítása biztosítaná, hogy a gazdák megfelelő áron adhatnák el jószágaikat, úgy, hogy azok a felvásárlók igényeinek is megfeleljenek.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nem könnyű juhtenyésztőként nyereségesen gazdálkodni. A bárányokat a megfelelő időben kell értékesíteni, de csak akkor találnak gazdára, ha jól tápláltak. Kálmán József ilonafalvi állattenyésztő szerint azonban bármennyire is gondosan neveli állatait a gazda, a felvásárlási árakra nem tudnak hatni. Sok esetben áron alul kell értékesíteni a jószágot. A bárány 260 dinár, míg a juh ára 120 dinár kilogrammonkénti élősúlyban.

Kálmán József: „Hát ha máshogy nem áron alul odaadjuk, mert oda kell adni. Ha most nem adjuk el ennyiért, később tovább nőnek és még annyit sem kapunk érte, ezt a vásárlók is tudják, függünk tőlük. Ha lenne egy jó kiszállítási piac, akkor a mi helyzetünk is nagyban változna. Így mindig a kereslettől függünk.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az állattenyésztő azt is elmondta, hogy addig míg egy megfelelő kereslet-kínálat rendszert ki nem alakítanak, addig a gazdák sok esetben áron alul tudják csak eladni jószágaikat. Sok állattenyésztő az államtól igényelhető támogatások rendszeres kifizetésében bízik és akadnak olyanok is, akik már megkapták a tavalyi évre vonatkozó pénzeszközöket. Skutera Éva magyarkanizsai falugazdász elmondta, hogy idén is lehet igényelni a támogatást, mindazokra a jószágokra, amelyeket vágóhidakra adtak el. A támogatás összege egyedenként 2 ezer dinár.

„Fontos kiemelni, amire oda kell figyelni a gazdáknak, hogy amennyiben valami oknál fogva történt udvarszám változás, ezt előbb jegyezzék be a gazdaságba, mert különben elesnek a támogatástól, és ugyanilyen fontos, hogy legalább annyi darab jószág be legyen jegyezve a gazdaságba, amennyi kérvényt átadnak. Amennyi jószág be van jegyezve, attól többre támogatást nem tudnak visszaigényelni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Idén is lehet pályázni állami támogatásra. Azok a vágóhídi jószágok után fizet az állam, amelyeket 2020 június elseje és 2021 június 31-e között értékesítenek. A kérvényeket február elsejétől július 31-ig lehet postai úton továbbítani.

állattenyésztés
juhtenyésztés
Kálmán József
Skutera Éva
falugazdász hálózat

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.