Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nőtt az eper hozama

2018.05.13
10:50
2018.05.13
16:22
Forrás
Szerbiai RTV
A szerbiai termelők megtalálták a számításaikat.

A termelők és az idénymunkások számára az eper eladásából származó pénz az első és legédesebb kereset Szerbiában. A szabad ég alatt elültetett eprek most teremnek, és kitűnő a minőségük. Csupán a gyakoribb esők zavarhatnák meg a szüretet és tudnák csökkenteni a terméshozamot.

Pannon RTV

Roxana - a szakértők szerint ő az eprek királynője. Ízletes, nagy termései vannak, és tökéletes a távoli piacokra való kivitelre. Éppen ezért a Jagodinához közeli Kovačevacból szinte az összes eper, ami itt terem meg, az orosz piacra kerül. Elégedettek az oroszok, a szerbiai termelők pedig még inkább, mert biztosítva van a felvásárlás, és az ár is jó, egyelőre.

Pannon RTV

Ivan Simić, földieper-termesztő, Kovačevac:
„- Én lényegében elégedett vagyok a szüret kezdetével, de a szüret még mindig tart, úgyhogy majd meglátjuk, hogy lesz.
- Mi kell az oroszoknak?
- Hát az oroszok igazából a kákán is keresik a csomót. Az kell nekik, hogy az áru tiszta legyen, ne legyenek rothadtak az eprek, ne legyenek piszkosak, és így. De ez lehetetlen az esőzések miatt.”

A kovačevaci Ivan Simić 1,3 hektáron termeszt epret. Csepegtető rendszerrel öntöz, ezért az eső csak kárt okozhat a termésnek és felgyorsíthatja a rothadást. A jelenlegi felvásárlási ár 120-150 dinár kilogrammonként. A földieper mégis érzékeny fajta, ezért minél előbb le kell szedni, szüretelőkből pedig idén van elég.

„Reggel héttől este hétig dolgozunk, de látod, milyenek vagyunk. De muszáj, minden dinárért meg kell dolgozni.”

„- Kétezer dinárt kapunk egy napra, ha pedig órabérre dolgozunk, akkor kétszáz dinárt kapunk egy óra munkáért.”

Pannon RTV

Az eper jövedelmező gyümölcs, mert már az első évben, amikor termést hoz, visszatéríti azt, amit befektettek. A második évben pedig már szép keresete is lehet a termelőnek. Szerbiában a tavalyi hozam 30 ezer tonna volt, idén jelentősen nagyobb lesz. Jelena Tomić, szakmunkatárs, Gyümölcstermesztési Intézet, Čačak: „A termelés bővül, tavaly elérte a hétezer hektárt körülbelül. Azt gondolom, hogy a termelés idén még nagyobb lesz, tehát növekvő tendenciát mutat a hozam és a terület szempontjából is.”

Pannon RTV

A termelők tehát megtalálták a számításaikat. Annak ellenére, hogy a földieper sokat követel, sok mindent két kézzel kell elvégezni az év folyamán, a kereset szolid, a befektetés pedig nem nagy. Az epret könnyen el lehet adni, a hozam pedig még nagyobb lenne, ha több öntözőrendszer és több szerbiai palánta lenne.

eper
termelés
kivitel

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű