Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Növekszik a kereslet, emelkedik az ár

2021.12.30
12:34
2021.12.30
16:53
Forrás
Pannon RTV
Szilveszter közeledtével egyre többen vásárolnának malacot így az ára is jelentősen emelkedett. Ez részben annak is köszönhető, hogy kevesebb malac van, hiszen az ingadozó árak miatt sok gazda felszámolta, vagy jelentősen csökkentette az állományt.

A szilveszteri menü fő étele a malac. A szakemberek elmondása szerint viszont, egyre kevesebb asztalra kerülhet ebből az ételből. Ennek egyik oka, hogy sokan felszámolták a gazdaságot.

Pannon RTV/Apczi Jenő

160 és 300 dinár között ingadozott idén a malac felvásárlási ára. Mindehhez társult a gyenge kereslet és a gabona megnövekedett ára, ami nagyban befolyásolta a kész takarmány árát is. Ebből kifolyólag pedig több tenyésztő is felszámolta a gazdaságot. Az adorjáni Szabó József elmondása szerint a jelenlegi helyzet és a külföldről való importált hús tönkreteszi a még fennlévő gazdaságokat.

„Ami a létszámot illeti mi is valamennyit csökkentettük. Nagy reményekkel voltunk, felépítettünk egy új épületet, akartunk terjeszkedni,de mivel egész éven keresztül ilyen volt a helyzet, igaz az épület kész, a berendezés nagy része is megvolt vásárolva, de megálltunk az alacsony ár miatt.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Jelen pillanatban 280-300 dinár között mozog a malac felvásárlási ára, kereslet is lenne rá a közelgő ünnep végett, most viszont a kínálat okoz gondot. Hasonló cipőben jár a hízósertés ára is. Míg a múlt héten 180-190 dinárért vásárolták fel élő súlyban a jószágot, most már 10 dinárral kevesebbet fizetnek érte, és a kereslet is csökkent. Borsos Csaba felvásároló elmondása szerint nem csak az ingadozó árak okoznak gondot, hanem a gazdaságok nagymértékű elöregedése is.

„Rengetegen felszámolták az állományt meg ugye a lakosság itt öregszik, és az idősek meg is halnak vagy abbahagyják, a mai fiataloknak pedig nem igazán van meg a kedvük a jószág tartáshoz.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A szakemberek szerint pedig a szerbiai sertéstenyésztésben továbbra is jelen lesz majd a bizonytalanság, amit a felvásárlási árak mellett, a gabona és a takarmányárak befolyásolhatnak.

malac
sertéstenyésztés
Borsos Csaba
Adorján

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.

Népszerű