Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Növekvőben a sertés felvásárlási ára

2021.04.30
11:16
2021.04.30
16:18
Forrás
Pannon RTV
Lassú ütemben ugyan, de növekedésnek indult a sertés felvásárlási ára. Vajdaság-szerte az elmúlt időszak alacsony árai is kihatással voltak arra, hogy térségünkben egyre kevesebben foglalkozzanak sertéstenyésztéssel.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A zentai Szőregi Helga egyedülálló édesanyaként évekkel ezelőtt bikatenyésztéssel foglalkozott, de egy ideje a sertéshizlalás ad némi mellékkeresetet a munkája mellett.

„Sajnos a mai alacsony árak, ami picit talán felfele indul, eléggé megnehezítette a gazdálkodást. Sajnos a takarmányárak is az égbe szöktek.”

A sertéstenyésztők szerint az elmúlt időszakban nem volt jövedelmező az ágazat, hisz a kevesebb éttermi fogyasztás a hízók, illetve a malacok felvásárlási árának csökkenését okozta, ezért egy ideig stagnált az ágazat. Reményre ad okot viszont a mostani lassú árnövekedés.

Soós Attila, gazdálkodó: „Mi inkább malacneveléssel foglalkozunk, a malacot szeretnénk értékesíteni. Ezek farmi malacok, ezek továbbtenyésztésre mennének, csak az a nagy gond, hogy nem tudjuk a farmoknak értékesíteni, mivel ezek a farmok nem pakolják be a jószágokat a drága takarmányárak miatt, így muszáj vágóba eladni a malacot, így viszont jelentősen olcsóbb a malacnak az ára, mintha eltudnánk adni a farmoknak.”

Soós Attila felesége, Beáta szerint a pályázatok és támogatások révén tehető jövedelmezővé az ágazat és maradhat fenn a jószágállományok többsége, viszont úgy érzi, hogy a minisztérium támogatásainál a sertéstenyésztők háttérbe szorultak.

„A Prosperitatinál az első körben pályáztunk, amikor kijöttek a sertésekre. Nagyon nagy segítség volt nekünk, mivel, hogy anyagilag a fölművelés mellett ez nekünk egy plusz bevételi forrás. Az első körben rögtön negyven kocával indítottunk.”

A hízók felvásárlási ára jelenleg 110-160 dinár között alakul, míg a malacoké 240-270 dinár között mozog.

sertés
disznó
malac
Zenta

Most

22:29

A hatodik napon

Tartalmas program vár a szerb sportolókra a tokiói olimpia 6. napján, a magyarok is újabb döntőkre készülnek.
17:45, Frissítve: 19:31

Mikor jöhet a harmadik dózis?

Konkrét döntések nem születtek, viszont több ajánlást is megfogalmaztak a köztársasági válságstáb mai ülésén. A lehetséges korlátozó intézkedésekről is egyeztettek.
15:34, Frissítve: 16:32

Szóval, rímmel, színházzal Óbecsén

Drámatábort szerveztek idén is Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A résztvevők a bábozással és a mozgásszínházzal ismerkednek. A tanultakat pénteken gálaműsorban mutatják meg a közönségnek.

Népszerű