Ugrás a tartalomra
Pixabay

Növelni kellene a pellet tüzelőanyag felhasználását

2017.11.16
18:53
2017.11.16
21:14
Forrás
Pannon RTV
A biomassza hatékony felhasználásáig hosszú utat kell megtenni, de Szerbiának el kell indulnia ezen az úton, nemcsak a környezetvédelem, hanem az ország uniós csatlakozása miatt is.

A biomassza a legjelentősebb megújuló energiaforrás Szerbiában, de nincs kellő mértékben kihasználva, ha pedig ki is aknázzák, ezt túl nagy energiafelhasználás mellett teszik. A biomassza hatékony felhasználásáig tehát még hosszú utat kell megtenni, de Szerbiának el kell indulnia ezen az úton, nemcsak a környezetvédelem, hanem az ország uniós csatlakozása miatt is – emelte ki a szerb mezőgazdasági miniszter a biomasszáról szóló nemzetközi konferencián, melyet a vajdasági parlamentben tartottak.

A biomassza kiaknázása által megóvjuk környezetünket, és így könnyebben eleget teszünk majd a EU-csatlakozás feltételeinek is, amely egy sor környezetvédelmi előírás betartását követeli meg a tagállamoktól - hangzott el a tanácskozáson.

A konferencián ott voltak a községek képviselői is.  Varga Viktor, gazdasági tanácsos, Zenta: „Zenta község szempontjából ezek a kapcsolatok, az ilyen szemináriumok nagyon fontosak. Elsősorban azért, mert égető problémánk a központi fűtés, és régi álmunk, hogy ezt a problémát biomasszával oldjuk meg.”

A magyarországi tapasztalatokból sokat tanulhat Szerbia és Vajdaság is. Egy új energiaforrás az ipari kender újrahasznosítása. Ezen a téren Vajdaság és Csongrád megye között már tervezik az együttműködést. Magyar Anna, alelnök, Csongrád Megyei Közgyűlés: „Most igyekszünk egy olyan komplex hasznosítást meghonosítani, amely a sokrétű felhasználás végén a maradék hasznosításában zárul. Tehát ez egy komplex folyamat, hogy minden fázisában a megfelelő hasznosítás legyen. Tehát textilipari, a végén pedig energiahasznosítás, és ezzel olyan együttműködési tervek vannak, amelyek vajdasági partnerekkel nemzetközi projektek keretében valósulnának meg.

Szerbiában valamivel több, mint egymillió háztartásban fűtenek fával. Ez a fűtési mód nem energia-hatékony, és növelni kellene a pellet tüzelőanyag, illetve a fából kivont olaj hasznosítását – hangzott el többek között az újvidéki konferencián.

biomassza
konferencia
energia
pellet

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.