Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Acimovic

Nyitva lehetnek a vendéglátó egységek kerthelyiségei Szerbiában

2021.04.05
14:26
2021.04.05
21:08
Forrás
Pannon RTV
A járványügyi szabályok betartása mellett a vendégeket csak nyílt térben szolgálhatják ki. Kizárólag helykapacitásuk felét használhatják ki. Azonban már most látható, hogy a vendégek egy része nem tartja be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat.

A szabályok szerint egy asztalnál legfeljebb öten ülhetnek, és a két egymás melletti asztalnál ülők közötti legalább kétméteres távolság is kötelező. A vendéglátók továbbá árusíthatnak ételt és italt elvitelre, végezhetnek eladást pultról, ez esetben függetlenül attól, hogy van-e kerthelyiségük. A házhoz szállítás a nap huszonnégy órájában lehetséges a hét minden napján.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Egyelőre csak a nyílt térrel, kerthelyiséggel, terasszal rendelkező kávézók, éttermek, pizzériák nyithattak ki Szerbiában. A munkaidő reggel 6-tól, legfeljebb este 10 óráig tarthat. A vendégeknek szájmaszkot kell viselniük a teraszon is, amit akkor vehetnek le, amikor a kávéjukat, italukat kortyolgatják, illetve az ételüket fogyasztják.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A kávézókban és éttermekben nem lehetnek fellépők, azaz továbbra sincs élő zene. Egy asztalnál legfeljebb öten ülhetnek, valamint az egymás melletti asztaloknál ülők között legalább két méter távolságnak kell lennie. Zsigmond Erzsébet palicsi panziótulajdonos és vendéglős szerint végső ideje volt megnyitni a kávézók, éttermek teraszait, hiszen a tóparton sétálóknak nem volt hova leülniük sem. A hétfői, hűvös idő ellenére is sokan betértek egy italra, vagy ebédre, családostól.

„Pincérek ugye odafigyelnek, hogy hányan ülnek le az asztalhoz, ha mennek be a toalettre, hogy legyen rajtuk maszk. A maszkot ugye aki hordja, hordja, aki nem, rászólunk, embertől függ.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A vendéglátó egységek beltéri részét a vendégek tehát kizárólag mosdóba menés céljából használhatják, maszkban. A hűvös, ám szép, napos időben, Palics központjában is sokan kávéztak a pizzériák kerthelyiségeiben.

Vuk Pavlović: „Nagyon örülünk, hogy kiülhetünk itt a napsütésben kávézni, barátkozni. Várjuk a társaságnak a másik részét. Aztán reméljük, hogy egyre gyorsabban fognak nyitni, és majd bent is lehet ülni.”

A vendéglősök egyébként arra panaszkodtak, hogy a vendégek egy része nem hajlandó tudomásul venni, hogy a kerthelyiségekben, az asztalnál ülve, kötelező a maszkviselés. Ezt stábunk Szabadka központjában is több helyen tapasztalta.

Sörös Krisztián hajdújárási pizzéria- és étterem-tulajdonos szerint ők minden szabályt igyekeznek betartani. A terasz asztalain kézfertőtlenítő, egy asztal körül legfeljebb öt szék, az asztalok közötti távolság is bő két méter. Szükség szerint maszkot is adnak a vendégnek.

„Ma ebédre már van asztalfoglalásunk is, úgyhogy én úgy érzem, igen várták már az emberek, hogy egy kicsit kimozduljanak. Most az idő elég hűvös, de hát pokrócot tudunk adni a vendégeknek, hogy ülés közben betakarják magukat.”

A zárt terű bevásárlóközpontok, plázák továbbra is zárva tartanak - közölték az illetékesek. Az élelmiszerboltok, egyéb üzletek, különféle szolgáltatást végzők és az edzőtermek is mostantól este 10 óráig dolgozhatnak. A bejelentések szerint tovább fokozzák az ellenőrzéseket az egész ország területén.

étterem
kávézó
járványügyi intézkedések

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:20, Frissítve: 20:54

Kellene a hó a földekre

Hiányzik a hó a földekről. Január elején rekordokat döntött a szokatlanul enyhe időjárás. Ennek csak a gazdák nem örülnek, hiszen a hideg hiányában egyre több az áttelelő kórokozó, melyek a tavasz kezdetével azonnal károsítani kezdenek.
22:03, Frissítve: 22:08

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.