Ugrás a tartalomra

Nyolcszor több pénz jut a szabadkai mezőgazdászoknak

2023.03.02
20:12
2023.03.03
08:33
Forrás
Pannon RTV
Több támogatásra számíthatnak idén a mezőgazdasági termelők Szabadka város területén. A Városi Képviselő-testület 55 millió dináros támogatásról hozott ma döntést, amikor megszavazta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikát támogató programot.

A képviselők megvitatták Szabadka Város Turisztikai Szervezetének éves programját, valamint a besorolatlan utakkal foglalkozó jogszabályt is. Emellett személyi kérdésekről is döntöttek a képviselők.

Szabadka városa tavaly 7 millió dinárral támogatta a termelőket. Ehhez képest idén jóval megemelték ezt az összeget, ugyanis 55 millió dinár áll majd a mezőgazdasági termelők rendelkezésére. Ennek ellenére az ellenzéki képviselők keveslik ezt az összeget.

Jelica Santrač, tag, Szabadka Polgári Mozgalma: „Ez lényegében nagyon kevés, úgy tűnik, a mezőgazdasági szektor lassan, de biztosan tönkremegy. Éppen amiatt, mert nem folyamatos a támogatása. Ez jó, hogy a helyi hatalomnak eszébe jutott segíteni, de szerintem már túl késő. Hogy az infláció megeszi ezt is, és hogy a földművesek, a gazdák számításai szerint már látható, hogy nullán vannak.”

A város idegenforgalmi szervezetének programjából kiderül, hogy folyamatosan nő a turisták száma Szabadkán és Palicson, és az itt tartózkodásuk átlagosan két és fél napra emelkedett. Nágel János szerint, ha megindul a közlekedés a Szabadka-Szeged vasútvonalon, az mindkét város turizmusát fellendítheti. Ugyanakkor a közelmúltban felújított régi épületek a város gyöngyszemeivé váltak, amire egyre több turista kíváncsi - tette hozzá a VMSZ szabadkai frakcióvezetője.

„Ezeket a tevékenységeket véleményünk szerint folytatni kell a Szabadka Város központjában levő patinás épületeknek a felújításával. Itt már 2020-ban Szabadka Város tervezte három épület homlokzatának megújítását, ami halasztásra került, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a közeljövőben megtörténjen ugyanúgy, mint ahogy egyéb történelmi városközpont magját képező épületek felújítása is. Tehát mindez ahhoz fog vezetni, hogy a turistáknak több látnivalójuk lesz.”

A szabadkai VKT ülésén napirenden szerepelt a besorolatlan utak meghatározásáról szóló javaslat is. Emellett a képviselő-testület több személyi kérdésről is döntést hozott. Az MNT javaslatára Mészáros Gábort nevezték ki a Kosztolányi Dezső Színház új igazgatójává. A Gyermekszínházban Árokszállási Stamenković Márta marad az igazgató.

Szabadka
VKT
Városi Képviselő-testület
ülés
mezőgazdaság
turizmus
Nágel János

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.