Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza/illusztráció

Október végéig tart a búza optimális vetésideje

2018-10-20
07:35
2018-10-20
17:38
Forrás
Pannon RTV
A szakemberek szerint legalább 50 milliliter esőre van szükség ahhoz, hogy az őszi munkálatokat megfelelően el tudják végezni. Ha nem lesz nagyobb mennyiségű eső, gondok lehetnek a termelésben.

 A tavalyihoz hasonlóan az idén is 650 ezer hektáron terveznek kenyérgabonát vetni Szerbiában, ennek körülbelül a felét Vajdaságban. A tartományban egyelőre a tervezett területeknek alig a felét vetették be, mert az eddigi szárazság miatt nehéz volt a talajt megművelni és a megfelelő magágyat előkészíteni.

Alig látszik a munkagép a sűrű porfelhőtől a moholi határban. A hetek óta tartó szárazságban és melegben annyira kiszáradt és tömörödött a talaj, hogy a vetés minősége nem lesz kielégítő. Kocsis Sándor moholi gazda mégis azt vallja, hogy jobb a mag a porban, mint a zsákban. „Gondolkodtunk azon, hogy miként is csináljuk, megvárjuk az esőt és utána, vagy pedig így porba, arra az elhatározásra jutottunk, hogy csak porba vetünk, mert az idő kiszámíthatatlan és ezért úgy döntöttünk, hogy elvetjük, mert, ha elkezd esni az eső, annak nem lesz vége és az sem lesz jó.”

A tiszakálmánfalvi Milinszki Pál évek óta megmunkálatlan talajba veti a búzát. A nedvességhiány ellenére tömöríti a talaj felső rétegét. Mint mondja, így nagyobb az esély a kelésre. „A nyári esők azért összenyomták a földet, de azért a magot sikerült ilyen feltételek közepette is az optimális mélységre helyezni. Vetés után mégis csak tömörítjük, gyűrűs hengerrel, és bízunk az esőben.”

Az időjárási viszonyok és a talaj minősége miatt minden valószínűséggel elhúzódik a búza vetése. A gazdák csak abban reménykednek, hogy a kenyérgabona még a tél beállta előtt kellően megerősödik ahhoz, hogy átvészelje a kemény fagyokat. Ellenben hatalmas terméskiesésre lehet számítani.

őszi vetés
búza

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.