Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Olcsó az alma, mégis kevesen vásárolják

2022.04.10
10:56
2022.04.10
16:59
Forrás
Pannon RTV
A felvásárlási árak pedig évek óta nem emelkedtek, ez okozza a termelőknek az egyik legnagyobb problémát, hiszen a befektetés nagymértékben nőtt.

Almából nincs hiány a magyarkanizsai piacon, viszont vásárlóerőből annál inkább. Hiába tartozik a legolcsóbb gyümölcsök közé, kevesen vásárolják. Van, ahol már 20 dinárért lehet almát venni, természetesen ez mind nagyságtól, minőségtől és fajtától függ. A horgosi Bajtai Károly termelő évek óta árul a piacon, mint mondja, a legnagyobb gondot az üzletláncok néha áron aluli kínálata okozza, majd ezt követi az évek óta változatlan felvásárlási ár: „Mondhatom, hogy már tíz évvel ezelőtt is ezek voltak az árak, sőt valamelyik fajtát még olcsóbban adjuk el. Itt 20 dinártól 100 dinárig megy a kilónkénti ára, ez nagyon kevés. Az újratermelési anyagok pedig két, háromszorosára drágultak.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az érintettek számára eddig sem járt kevés kiadással az almatermesztés, most az input anyagok áremelkedésével pedig több száz euróval nőtt a kiadásuk. Egyelőre az almaültetvényekre nem hatott ki a szélsőséges időjárás. Megtörtént a metszés, és az első vegyszeres kezelésen is túl vannak a gyümölcsészek. Most már csak csapadékra és melegre lenne szükség - vallják a szakemberek.

Fábián Gábor, gyümölcsész, Magyarkanizsa: „Az almának megvan egy permetezési programja, amit követni kell. Mi azt valljuk, hogy minél kevesebb vegyszerrel és minél kevesebb ráfordítással. A rengeteg vegyszert próbáljuk meg mellőzni, amennyire lehet, de az alma nagyon érzékeny, bonyolult a termelés.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az almának meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt nagy odafigyelést és gondos kezelést igényel, hogy megfeleljen az eladási feltételeknek.

alma
almafa
almatermelő
gyümölcs
permetezés

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.