Ugrás a tartalomra
Pixabay/Skitterphoto

Olcsóbb mostantól az üzemanyag Szerbiában

2022.02.12
07:55
2022.02.12
19:12
Forrás
Szerbiai RTV
Életbe lépett az árak befagyasztásáról szóló rendelet.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Ennek értelmében az eurodízel literenkénti ára 179 dinár, a 95-ös benziné pedig 171. Mivel ez néhány dinárral alacsonyabb, mint az elmúlt napok árai, némi csökkenés tapasztalható - a benzin átlagosan 3, a gázolaj 5 dinárral lett olcsóbb. A kormány közleménye szerint az intézkedés célja a drágulási hullám mérséklése, és az emberek életszínvonalának megőrzése.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Valamennyit spórolhatunk, ha van klubtagságunk, vagy pontgyűjtő kártyánk. Az általunk megkérdezett benzinkutak az árbefagyasztás ellenére is megtartották az ezekkel járó akcióikat, kedvezményeiket.

Fontos viszont, hogy a rendelettel meghatározott árak csak a két alapfajtára, a dízelre, vagyis gázolajra, illetve a 95-ös oktánszámú benzinre vonatkoznak. Az adalékos fajták árát továbbra is szabadon alakíthatják a kutak.

A töltőállomások egyelőre nem sínylik meg az intézkedést, a befagyasztott árak ugyanis igazodnak a piaci viszonyokhoz - mondja Nebojša Atanacković, egy belgrádi kút tulajdonosa: „Ha a finomítók nem emelnek az árakon, vagyis nem nő meg a nagykereskedelmi ár, akkor nagyjából minden a régiben marad. A most befagyasztott árak ugyanis azon a szinten vannak, ami lehetővé teszi a kutaknak is a bevétel megvalósítását.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az üzemanyagárakból származó bevétel jelentős része azonban az államnak megy - magyarázta Jelica Putniković szakújságíró: „Világszerte jelentős állami bevételt jelentenek az üzemanyagokra kirótt adók. Nálunk ez a dízel esetében 60 százalék, a benzinnél pedig valamivel 50 fölött van. Az állam azonban ezúttal nem mondott le a neki járó részről, hanem az üzemanyag eladásával foglalkozó cégek kárára fagyasztotta be az árakat.”

Ahogy a világ számos országában, Szerbiában is megugrott az infláció, az árak szinte napok alatt elszálltak. Decemberben az éves pénzromlás 7,9 százalékos volt, ami jelentősen meghaladja a központi bank által előírt 3 százalékot. A kormány, hogy enyhítsen az emberek terhein, novemberben már korlátozta az alapvető élelmiszerek árát. Ennek a folyamatnak volt a következő lépése az üzemanyagárak fixálása.

Jasmin Hodžić, kereskedelmi segédminiszter: „Érthető okok miatt döntöttünk ezek az intézkedések mellett. Globális szinten is magas az infláció és rekordáron vannak a nyersanyagok és az energiaforrások. A célunk az, hogy megőrizzük az emberek életszínvonalát, különösen azokét, akik gazdaságilag a legérintettebbek.”

Az üzemanyagárakat korábban már Magyarországon is befagyasztották. A magyar kormány már tavaly ősszel meghozta azt a döntését, aminek értelmében 2021. november 15-től 3 hónapos időtartamra 480 forinton rögzítette a benzin és a gázolaj árának felső határát.

A 480 forint átszámítva 157,5 dinár, vagyis az árak kedvezőbbek, mint Szerbiában. A határ menti térségben élőknek tehát jobban megéri magyar töltőállomáson tankolni. A benzinen literenként több mint 10, a dízelen 20 dinárt spórolhatunk.

üzemanyag
benzin
árstop
árbefagyasztás

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.