Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

2021.09.26
17:04
2021.09.27
08:44
Forrás
Pannon RTV
Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.
Pannon RTV/Gál Hermina

A kisebb gazdaságok életben tartása és fennmaradása már egyre nehezebb, rajtuk a múlt héten beígért tejprémium-emelés sem fog segíteni - vélik a termelők.

A tej felvásárlási ára 35-36 dinár, a prémium pedig 7 dinár literenként, már szinte hat éve, mondta el a csantavéri Kecsenovics János tejtermelő. Ez az időszak alatt viszont többszörösen megdrágult az üzemanyag, a takarmány és a fehérjedús tápok is, mint a szója, vagy a repcedara. Véleménye szerint a  beígért tejprémium-emelés nem sokat lendít a tejtermelésen. Számításai szerint legalább 50 dináros ára kellene, hogy legyen a tejnek. Akkor a tejprémiumot az állomány és a gazdaság fejlesztésére tudnák fordítani.

„ Három dinárt tesznek a hét dinárra, tehát tíz dinárra fog emelkedni a tejprémium. Ez, ha egy kicsit brutálisan fogalmazok, hogyha azt mondom, hogy annyit ér, mint halottnak a csók, valamivel többet, de szerintem ez csak egy szimbólum.
- Kifizetődik-e önnek a tejtermelés?
- Abszolút nem fizetődik ki. Feltehetjük a kérdést saját magunknak, hogy miből élünk? A veszteségből.”

Ha a 250 hektárnyi saját és bérelt földjén nem termelné meg a takarmányt, a 150 Holstein-fríz tejelő típusú szarvasmarha tenyészetét azonnal fel is számolhatná a kispiaci Kovács Géza. Naponta mintegy 70 tehenet fejnek meg gazdaságában. A szabadkai tejgyár átveszi a napi mintegy 1800 liternyi tejet és rendszeresen ki is fizeti, azonban olyan alacsony a tej ára és a tejprémium is, hogy ebből fejlesztésre már nem jut - mondja a gazda.

„A kistermelőknek majdnem, hogy semmi ez a három dinár, sőt a kisebbek, akinek nincs három tehene az abszolút nem is kap semennyit, nemhogy három dinárt, hanem semennyi prémiumot. Annyira le van faragva a tej ára, annyira olcsó a tej máshoz viszonyítva, hogy kénytelenek az emberek abbahagyni. Több fiatal termelővel is beszélgetve, akinek van tíz körüli tehene, egyszerűen nem tudnak érvényesülni, ráfizetéssel nem tud senki sem dolgozni, mert elfogy végül az is ami van.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter egy hete jelentette be a tejprémium 40 százalékos emelését. 7 dinárról 10 dinárra.

„Tény, hogy a tej ára válságban van. Előre kell lépnünk ezen a téren. A szerb kormány a napokban ennek okáért olyan döntést hozott, hogy növeli a tejprémiumot hétről tíz dinárra. Ez mintegy 40 százalékos növelés literenként. Az nem igaz, hogy csak a közép- és nagygazdaságok kaphatnak tejprémiumot. Mindenki, akinek legalább három tehene van, teljesítheti gond nélkül ezt a feltételt, csak tejgyárnak kell átadnia a tejet, ahhoz, hogy megkaphassa a tejprémiumot.”

Az általunk megkérdezett termelők szerint ugyanakkor ennél lényegesen nagyobb támogatást kellene nyújtani az ágazatban dolgozóknak ahhoz, hogy átvészeljék a mostani nehéz időszakot, és hogy alkalmazkodni tudjanak a kihívásokhoz különböző fejlesztések által.

tejprémium
mezőgazdaság
Kovács Géza
tejtermelő
Kispiac
Kecsenovity János
Csantavér
tehen
marha
szarvasmarha
állattenyésztés

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.