Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Online konferencia a koronavírus-járvány gazdasági következményeiről

2020-06-02
15:50
2020-06-02
17:09
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági gazdaság viszonylag jól teljesített a koronavírus-járvány idején - hangzott el azon a konferencián, amelyet ma tartottak Újvidéken, és amelyen járvány gazdasági hatásait elemezték.

Az online konferencián külföldi szakemberek osztották meg tapasztalataikat az itteniekkel. Az értekezletet a Vajdasági Gazdasági Kamara nagytermében tartották.

A körülményekhez képest a tartomány gazdasága jól teljesített, állapították meg a résztvevők. A járvány legsúlyosabban a turizmust érintette, ahol 42,9 százalékos csökkenés tapasztalható, míg a külkereskedelemben 1,4 százalékos volt a visszaesés, a kiskereskedelem ugyanakkor 2,9 százalékkal növekedett.

Boško Vučurević, elnök, Vajdasági Gazdasági Kamara: „Június elsejéig 22 ezer munkás tért vissza Vajdaságba a kamarai rendszer, illetve a Vajdasági Gazdasági Kamara adatai alapján, amely a felméréseket végezte. Tehát, jelenleg a munkások visszatérésének és a gazdaságunk működésének egy magas szintjén vagyunk.”

Az idei év első négy hónapjára vonatkozó adatok alapján a vajdasági gazdaság 7,5 százalékos ipari növekedést mutat, ami elsősorban a feldolgozóipar jó teljesítményének köszönhető.

Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte: „Fontosak azok az intézkedések, amelyeket a kormányok megtesznek a gazdaságélénkítés szempontjából. Itt gondolok elsősorban a nemzeti bank által bevezetett hitel-visszafizetési moratóriumra, gondolok az adó és járulékok fizetésének a halasztására, azokra a pluszlehetőségekre, amelyek a Fejlesztési Alapon keresztül válnak elérhetővé a vállalkozások számára.”

Az online konferencián Románia, Csehország, Marokkó, Egyiptom és Tunézia belgrádi nagykövetei mellett Franciaország, Magyarország, Csehország, a boszniai Szerb Köztársaság, Románia és Görögország gazdasági kamaráinak az elnökei vettek részt.

koronavírus-járvány
gazdaság
Vajdaság
Pásztor István
Boško Vučurević

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.