Ugrás a tartalomra
FoNet/Szerb Kormány

Óriási beruházás a szerbiai környezetvédelembe

2020-12-01
15:48
2020-12-01
15:59
Forrás
blic, N1, phosphorusplatform.eu
Megkezdték a telepítését annak a 210 millió euró összértékű berendezésnek, amely az obrenovaci Nikola Tesla B hőerőmű füstjének kénmentesítését végzi majd.
FoNet/Szerb Kormány

 A jelenlegi károsanyag-kibocsátás, ami az elektromos áram termeléséből ered, eléri az évi 300 ezer tonnát, ez pedig a szerbiai és uniós előírások hatszorosának felel meg. A TENT 2 ebből 80 ezer tonnáért felel. A japán technológiának köszönhetően a gipsz és mészporral működő szűrők 4500 tonnára csökkentik majd ezt a mennyiséget. Zorana Mihajlović szerb energetikai és bányászati miniszter az alapkő letételen elmondta, ezt a nagy értékű befektetést már jóval korábban el kellett volna végezni. Hozzátette, a kostolaci hőerőmű kénmentesítését is mielőbb meg kell kezdeni. Irena Vujović környezetvédelmi miniszter szerint a Szerbiai Villanygazdaság eddig csak 319 millió eurót fektetett természetvédelmi projektekbe, ami nem nevezhető kiemelkedő teljesítménynek. Az Európai Unió környezetvédelmi elvárásainak megfelelően a kibocsátott káros gázok mennyiségét csökkenteni kell Szerbia polgárainak egészsége érdekében - tette hozzá a tárcavezető. A kiépítésben szerbiai cégek is részt vesznek, 120 millió euró értékű munkálatok elvégzésével.

FoNet/Szerb Kormány
TENT
Nikola Tesla
hőerőmű
károsanyag-kibocsátás
csökkenteni
környezetvédelem
befektetés
berendezés
Obrenovac
Zorana Mihajlović
Irena Vujović

Most

18:46, Frissítve: 20:57

Tömeges oltás Szerbiában

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.