Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Örülnek a gazdák a bőséges csapadéknak

2019-05-16
14:43
2019-05-16
16:45
Forrás
Pannon RTV
Az eső nemcsak a kalászosokat mentette meg a kiszáradástól, hanem egyes haszonnövények nehézkes kelését is segíti. A csapadékos időjárás azonban a gombabetegségeknek is kedvez.

Az elmúlt napok esős időjárásának köszönhetően Vajdaságban megszűnt az aszály. A legtöbb helyen 30-60 liter eső esett négyzetméterenként. A gazdák örülnek a csapadéknak, mint mondják, az utolsó pillanatban érkezett a segítség.

Az árpaszemek fejlettségét mutatja tenyerében Kádár József. A ludasi gazda nagyon örül az esőnek, mint mondja nincs olyan haszonnövény, amely ne lett volna a kiszáradás határán.

Kádár József, földműves, Ludas: „Én vetettem kukoricát, árpát, búzát és napraforgót. Ezt az esőt nagyon vártuk már és igazán jól jött. A szalmán nem sokat segít, de a szemet még szerintem neveli.”

A közelben gazdálkodó Juhász József szerint is az utolsó pillanatban érkezett a csapadék vidékünkre.

Juhász József, földműves, Ludas: „Nagyon sokat segített, mert a kukorica is nagyon nehezen akart kelni, mert szárazba ment és most nagyon jól jött ez. A búzára főleg. Az utolsó pillanatban jött, mert itt tényleg lett volna olyan is, ami nem is kalászol ki.”

Az eddigi szárazság miatt a növényeket idén betegségek nem nagyon támadták meg, a nagyobb veszélyt a kiszáradás jelentette - mondta Bognár Pásztor Hajnalka. A szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat növényvédelmi szakmérnöke hozzátette, a kiadós eső nem csak a kelésben, de gyomirtásban is nagy segítséget nyújt: „Nagyon jól jött a kelő növényekre. Kukorica, napraforgó és szója. Emellett tudni kell, hogy a herbicidek amikor alkalmazzuk, azok talajon keresztül ható herbicidek. 10 milliméter csapadék kell, hogy essen, ahhoz hogy aktiválódjon a hatóanyaga. Úgyhogy ez a csapadék mindenféleképpen jól jött a növényeknek, úgy a gyomirtás szempontjából, mint a fejlődés szempontjából is.”

A szakember hozzátette, az esős idő miatt a gyümölcsösökben a gombás és a bakteriális betegségek is felütötték fejüket, amire a gazdáknak figyelniük kell. Emellett a www.pisvojvodina.com honlapra kattintva a termelők naprakész információkat, illetve permetezési tanácsokat is találhatnak.

mezőgazdaság

Most

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.