Ugrás a tartalomra

Örülnek a megnövelt támogatásnak a magyarkanizsai gazdák

2023.05.23
13:13
2023.05.23
16:55
Forrás
Pannon RTV
Főleg a megduplázódott területalapú juttatásnak és a megemelt tejprémiumnak örülnek, viszont úgy érzik, bizonyos dolgok az ágazatokban ezzel nem oldódnak meg.

Több évtizedes gazdaságot működtet az adorjáni Bicskei család. Először tavaly gondolkodtak el azon, hogy felszámolják vagy legalábbis csökkentik az állatállományt. Sajnos ebben az évben sem számítanak sok jóra, mondja Bicskei Mária. Reményt talán a gazdatüntetésekkel kiharcolt területalapú támogatás és a tejprémium növelése ad, viszont a jelenlegi helyzetben ez sem kecsegtető. Ebből a gazdaságból 40 dinárért vásárolják fel a tej literjét, mindeközben pedig a tejprémium és a megvásárolt tej sem került még kifizetésre.

„A tejprémiumnak nem mondom, hogy nem örülünk, de az egy kicsit a padlóra vág bennünket, hogy az állam nagyobb megértéssel van felénk, mint ahogy a tejgyárak, felvásárlók. Ugyanis amikor az első 5 dináros emelés megtörtént, akkor rögtön 6 dinárral lejjebb vették a tej árát. Most a 4 dináros emelés után mindjárt 4 dinárral kevesebb lett az elszámoláson."

Megalapozottnak véli a gazdák tüntetését Boros Csaba felvásárló és termelő. Mint mondja, a területalapú támogatás növelése és a tejelő marhák után járó támogatás összegének növelése is reális kérés volt, és szintén korrektnek érzi a tejprémium árának emelését is, mindeközben félőnek tartja, hogy a tejgyárak továbbra is visszaélnek majd a helyzettel. Viszont irreálisnak tartja a búza árának meghatározását.

„Mi Unión kívüliek vagyunk, a határ megdrágítja nagyban az Európai Unió felé a gabonaszállítást. Magyarországra és Ausztriába esetleg még folyón keresztül el tudjuk szállítani a gabonát, viszont messzebbre már nem."

A mezőgazdasági minisztérium honlapján hivatalosan is megjelent a 18 ezer dináros területalapú támogatás, de a jószágok után járó 40 ezer dináros összeg, a megemelt tejprémium és a vízlecsapolás felének kifizetése is már ebben az évben kellene, hogy teljesüljön - nyilatkozta Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke.

„A következő évre marad a dízel, amit nagyszerűen ki tudna a mezőgazdaság használni épp úgy, mint a környező országokban. Valamint a földalapú támogatások egy kicsi további emelése, állítólag ez nem szerepel az okiratban, de ígéretet tettek  rá."

Egyik fél sem nyert, csak egy olyan helyzet alakult ki, amely lehetővé teszi a folytatást és a mezőgazdaság támogatását - nyilatkozta Nagy Miklós a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke a Közügyekben.

„A mi termelőink ugyanolyan feltételekkel dolgoznak, mint az uniós termelők, viszont ott sokkal magasabbak voltak a támogatások. Természetes ez a 18 ezer dinár közelít már felé, sokkal jobb lesz, de még mindig nem éri el az Unió szintjét."

A termelők abban bíznak, hogy az állam által ígért megemelt pénzbeli juttatások hamarosan kifizetésre kerülnek.

területalapú támogatás
tejprémium
mezőgazdaság
Borsos Csaba
Nagy Miklós
eAgrar

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.